Prva cjepiva idu u Mostar

18.01.2021. 15:28 / Izvor: SRNA
Prva cjepiva idu u Mostar

Ministrica civilnih poslova u Vijeću ministara Ankica Gudeljević rekla je da nadležne institucije čine sve što je u njihovoj moći da prva cjepiva što prije stignu u BiH i zatražila od građana strpljenje.

Ministrica civilnih poslova u Vijeću ministara Ankica Gudeljević rekla je da nadležne institucije čine sve što je u njihovoj moći da prva cjepiva što prije stignu u BiH i zatražila od građana strpljenje.

Gudeljević je na konferenciji za novinare u Sarajevu rekla da su nadležne institucije u BiH izrazile spremnost da prihvate cjepivo "Pfizer" koje zahtijeva posebno skladištenje.

Navela je da će Ministarstvo civilnih poslova danas reagirati na Globalni savez za cjepiva GAVI i čekati odgovor kada će i koliko cjepiva stići u BiH.

Gudeljević je rekla da inicijativa zastupnika u Zastupničkom domu Denisa Zvizdića, koja Vijeću ministara omogućuje pokretanje pregovora s tvrtkama za proizvodnju i distribuciju cjepiva protiv virusa korone, još nije stigla do Vijeća ministara.

Prema njezinim riječima, kada inicijativa dođe na sjednicu Vijeća ministara, tada će biti donesena konkretna odluka.

Kaže da ne očekuje da će bilo kakvi sukobi unutar Vijeća ministara utjecati na odluku o cjepivu.

Kada je riječ o izravnim dogovorima za nabavu cjepiva protiv virusa korone, Gudeljević je ponovila da Ministarstvo civilnih poslova u svom planu i proračunu nema sredstava za nabavu cjepiva.

"Ministarstvo civilnih poslova nije Ministarstvo zdravlja BiH, već samo koordinira aktivnosti na razini BiH kada je to potrebno", objasnila je.

Gudeljević je podsjetila da je Vlada Federacije BiH donijela odluku da prva cjepiva idu u Mostar, jer ima odgovarajuće skladište.

Izjavila je da su UNICEF i UNDP rekli da su u postupku skladištenja cjepiva "Pfizer" potrebna još dva hladnjaka.

"Preko Europske komisije radimo na dobivanju "modernog" cjepiva", rekla je Gudeljević, dodajući kako će Ministarstvo o njima obavijestiti javnost čim bude imalo konkretne informacije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti