Ministarstvo civilnih poslova BiH neće tražiti bilo kakvu nabavku vakcina

27.01.2021. 14:24 / Izvor: Fena
Ministarstvo civilnih poslova BiH neće tražiti bilo kakvu nabavku vakcina

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine isključivo je nadležno za koordinaciju u procesu nabavke vakcina, dok nadležne vlasti entiteta i Brčko distrikta diktiraju aktivnosti u toj oblasti.

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine isključivo je nadležno za koordinaciju u procesu nabavke vakcina, dok nadležne vlasti entiteta i Brčko distrikta diktiraju aktivnosti u toj oblasti, rečeno je Feni u tom Ministarstvu.

Kako su naveli u odgovoru na upit o tome da li je krenulo s procedurom nabavke vakcina direktno od proizvođača, iz Ministarstva su kazali da oni mogu samo posredovati u objedinjavanju iskazivanja potreba i kroz zajedničke narudžbe pomoći bržoj realizaciji nabavke.

Nadležne entitetske vlasti iskazale su ranije potrebe za nabavku vakcina proizvođača Gamaleya, Sinopharm i BioNTech-Pfizer.

Federacija BiH želi kupiti po 100.000 doza Gamaleya i Sinopharm vakcina te 200.000 doza BioNTech-Pfizer, dok Republika Srpska 80.000 Sinopharm i 50.000 BioNTech-Pfizer, a Brčko Distrikt po 20.000 Gamaleya i Sinopharm i 8.000 BioNTech-Pfizer.

Iz Ministarstva napominju da su ovo potrebe iskazane prema Ministarstvu zbog koordinacije zajedničke nabavke, što ne znači da su to i jedine nabavke koje vrše entiteti.

Kada je riječ o konkretnoj nabavci za koju je iskazana potreba nadležnih vlasti, Ministarstvo je objedinjene zahtjeve entitetskih vlasti i Brčko distrikta proslijedilo predstavništvu Pfizera u BiH, te ambasadama Rusije i Kine u BiH.

"Uz iskazane potrebe, zatražene su i informacije koje se odnose na karakteristike vakcina (cijena, dinamika isporuke, uvjeti transporta, skladištenje, primjena…) kao i mogućnost dostavljanja prateće dokumentacije", kažu za Fenu u Ministarstvu.

Ministarstvo civilnih poslova nema saznanja o tome kada će proizvođači odgovoriti na ove upite, a sve dalje aktivnosti, kao što je ranije rečeno, diktiraju nadležni organi entiteta i Brčko distrikta.

Pojašnjavaju da Ministarstvo civilnih poslova neće tražiti bilo kakvu nabavku vakcina, jer za to nema ustavnu nadležnost, a ne raspolaže ni budžetskim sredstvima za te namjene te nije u mogućnosti da stvara finansijske obaveze drugim organima vlasti.

"Ministarstvo može samo posredovati kako bi nabavka koju vrše entiteti bila što brža i efikasnija. S tim u vezi, prema informacijama kojima mi raspolažemo, entiteti i Brčko distrikt zainteresirani su za nabavku vakcina od tri proizvođača", zaključeno je u odgovoru Ministarstva na upit Fene.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija ranije je nakon susreta s premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem i predsjednikom Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem najavio da će BiH krenuti u nabavku vakcina protiv koronavirusa direktno od proizvođača.

Kazao je da je do tada ugovorena nabavka vakcina kroz mehanizam COVAX 1.232.000 doza, a kada je u pitanju nabavka vakcina kroz mehanizam snabdijevanja Evropske unije BiH je naručila 892.000 doza.

Očekivalo se da će u prvom kvartalu ove godine početi proces vakcinacije, ali ni jedan ni drugi sistem snabdijevanja vakcinama koje je BiH potpisala nisu počeli da distribuiraju te vakcine.

Istaknuo je tada da onda kada vakcine dođu u BiH sve je spremno da počne proces vakcinacije, ali zbog kašnjenja isporuke naručenih doza nadležni su se opredijelili da idu u proces direktnih nabavki vakcina i od drugih proizvođača i to od Pfizera, ruskih i kineskih proizvođača.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti