Delić: Podsticaji za poljoprivredu bit će uvećani za više od milion KM

31.01.2021. 10:10 / Izvor: Akta.ba
Delić: Podsticaji za poljoprivredu bit će uvećani za više od milion KM

Trenutno je najaktuelniji problem otkupa poljoprivrednih proizvoda.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić obišao je danas nekoliko poljoprivrednih proizvođača na Nišićkoj visoravni, u Vogošći i Rakovici koji su svoju djelatnost uspješno obavljaju uprkos svim teškoća uzrokovanim pandemijom koronavirusa.

Iskazao je zadovoljstvo što su se zahtjevi za poticaje u poljoprivredi značajno povećali, ocjenjujući da je obaveza države da stane uz poljoprivrednike.

Dodao je kako je trenutno najaktuelniji problem otkupa poljoprivrednih proizvoda, kao i da u KS trenutno ima viška 100 tona krompira, kojeg poljoprivredni proizvođači nisu u mogućnosti plasirati na tržište.

Najavio je i izradu odluke o iznosima novčanih podsticaja, minimalnim uvjetima za početak proizvodnje, minimalnim uvjetima za investiranje i rokovima podnošenja zahtjeva, te redovne posjete i razgovore s poljoprivrednim proizvođačima u cilju rješavanja njihovih svakodnevnih izazova.

"Iznos poljoprivrednih poticaja u narednoj godini će biti uvećan i to za više od milion KM", potvrdio je ministar Delić, najavljujući da će se raditi i na zaštiti domaćih proizvođača, jer su oni na udaru uvoznih proizvoda zbog čega su u nelojalnoj konkurenciji.

Podcrtao je i da će Kanton Sarajevo raditi na izradi neophodne nedostajuće legislative iz svoje nadležnosti, ali i pokretati inicijative prema višim nivoima vlasti za izmjenu postojeće legislative, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti