Ni kriza im ne može ništa: Bh. slatkiši i brašno podebljali izvoz

01.02.2021. 13:39 / Izvor: Akta.ba
Ni kriza im ne može ništa: Bh. slatkiši i brašno podebljali izvoz

Jako dobar rezultat ostvarili su proizvodi iz duboko zamrznutog programa a to su pite, somuni i drugi pekarski proizvodi na tržištima Hrvatske, Slovenije i Zapadne Evrope.

Iako je prošla godina obilježena krizom usljed pandemije korona virusa, koja je zaustavila mnoge poslovne procese, Bosna i Hercegovina je zabilježila pozitivne trendove u izvozu hrane, u kojem dominiraju proizvodi konditorske i mlinske industrije, piše banjaluka.net.

Da bh. brašna, slatkiši i žitarice postaju sve češći proizvodi na policama stranih tržnih centara i trpeza širom svijeta pokazuju i podaci Spoljnotrgovinske komore BiH, ali i dostignuća pojedinih domaćih kompanija, od kojih se kao lider izdvaja jedan od najvećih poslovnih sistema u BiH, “AS Holding”, koji osvaja tržišta na više kontinenata.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore (STK) BiH, u prvih devet mjeseci mjeseci prošle godine izvoz konditorskih proizvoda iz BiH iznosio je 54,7 miliona KM, što je za 17 odsto više nego u istom periodu 2019. godine, dok je uvoz zabilježio smanjenje za 2,5 odsto.

“Izvozom dominiraju slatki keksi, čoko namazi te vafli i oblande. Najveću spoljnotrgovinsku razmjenu kada su u pitanju konditorski proizvodi imamo sa Hrvatskom i Srbijom”, naveli su iz STK BiH. Kada su u pitanju proizvodi mlinske industrije, obim spoljnotrgovinske razmjene u 2020. godini iznosio je 44.882.915 KM, pri čemu je zvoz proizvoda mlinske industrije rastao za 38,6 odsto.

“Izvoz brašna od pšenice u prvih devet mjeseci 2020. godine rastao je za 41,5 odsto, dok je uvoz rastao za 13,4 odsto. Vodeća tržišta za izvoz brašna bila su Turska, Crna Gora i Sjeverna Makedonija”, istakli su iz STK BiH.

Što se tiče žitarica, obim razmjene u prva tri kvartala 2020. godine iznosio je 180.077.663 KM, pri čemu dominira uvoz, ali su značajni i pozitivni trendovi u izvozu koji jesu mali, ali drže trend rasta iako se radi o dosta malim ukupnim brojkama. Dakle, izvoz žitarica iznosio je nepunih 7,8 miliona KM, i bio je veći za 97,2 odsto u odnosu na prvih devet mjeseci 2019. godine. Rast izvoza najviše je vrijednosno zabilježen kod pšenice i suražice, što se pripisuje izvozu za Tursku i Hrvatsku, ukupne vrijednosti od gotovo 5,3 miliona KM.

“Ukoliko posmatramo spoljnotrgovinsku razmjenu po državama, što se tiče izvoza u prvih devet mjeseci 2020. godine, već smo spomenuli pšenicu i suražicu, kod koje je došlo i do najvećeg porasta izvoza, a gotovo sav taj izvoz išao je u Tursku i Hrvatsku”, rekli su iz STK BiH.

Rusmir Hrvić, predsjednik Uprave kompanije "AS Holding“, koja je po svim parametrima jedna od najuspješnijih bh. kompanija, rekao je za Banjaluka.net da su njihovi proizvodi iz divizije hrane u prva tri kvartala 2020. godine zabilježili ozbiljan rast u izvozu.

"Posebno se to odnosi na tržišta Zapadne Evrope i Sjeverne Amerike, a razlog tome jeste činjenica da se radi o najjačim svjetskim ekonomijama i visokoj kupovnoj moći stanovništva. Tržišta regije Jugoistočne Evrope imala su slične tendencije kao i tržište Bosne i Hercegovine, rast u prva dva kvartala i pad u trećem kvartalu“, rekao je Hrvić.

Dodao je da je veliki brend sarajevskog "Klas“, brašno "Zlatni puder“, imalo izuzetne rezultate na tržištu Crne Gore a nakon toga se izdvajaju tržišta Austrije, Njemačke, Švedske, Velike Britanije i SAD. Pored toga, kazao je Hrvić da jako dobar rezultat ostvarili su proizvodi iz duboko zamrznutog programa a to su pite, somuni i drugi pekarski proizvodi na tržištima Hrvatske, Slovenije i Zapadne Evrope. Dodao je da te proizvode iz mlinsko-pekarske industrije prate i konditorski proizvodi: "Bosanski lokum“, rolati i "FIT keksi“.

S tim u vezi, Hrvić ističe da i konditorski proizvodi "AS Jelaha“ –  "Kent“ i "Master“ bilježe veliki rast prodaje u državama regiona, ali i u Njemačkoj i Švedskoj. "Tops“, ponos Krajine, među vodećim je biskvitima u Hrvatskoj i Sloveniji a otvorena su i neka nova tržišta kao što je, nama, manje poznato tržište Rumunije.

"Kada su u pitanju naša očekivanja za naredni period, moram naglasiti da nas brine situacija sa Velikom Britanijom, nepotpisivanje Ugovora o slobodnoj trgovini, gdje su nas 1. januara dočekale carine. Tu je naša država morala bolje reagovati jer smo pripremali jako dobre ugovore za 2021. godinu na brendovima koje godinama razvijamo sa našim distributerima. Ipak, kao i uvijek, optimistični smo za 2021. godinu i već od drugog kvartala očekujemo laganu normalizaciju, na osnovu toga smo i usvojili naše poslovne planove koji predviđaju rast u odnosu na prethodnu godinu“, zaključio je Hrvić, koji je na čelu jedne od najmoćnijih domaćih kompanija koja je prilikom otkupa prvenstveno okrenuta domaćim poljoprivrednim proizvođačima i snažno podržava svaki vid proizvodnje domaćih proizvoda.

Iz Privredne komore Republike Srpske rekli su medijima da je domaća privreda uz podršku institucija ipak uspjela da se održi, te da padovi nisu drastični kako se očekivalo. S tim u vezi, naveli su da su određene grane privrede, kao što je i industrija slatkiša, zadržale tempo i da je primjetan čak i rast u izvozu njihovih proizvoda, što je ohrabrenje. Prema njihovim riječima, očigledno je industrija slatkiša uspjela zadržati svoje tržište i ostala je konkurentna i u vrijeme pandemije.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti