Jasmin Badžak: Konjička ekonomija može biti jača i bolja

02.02.2021. 09:12 / Izvor: Akta.ba
Jasmin Badžak: Konjička ekonomija može biti jača i bolja

Pandemija COVID-19 izazvala je u svijetu velike ekonomske posljedice po sve države, pa tako i Bosnu i Hercegovinu.

Pandemija COVID-19 izazvala je u svijetu velike ekonomske posljedice po sve države, pa tako i Bosnu i Hercegovinu i privredu naše općine, kazao je za portal Akta.ba Jasmin Badžak, predsjednik Udruženja poslodavaca i samostalnih privrednika Konjic.

Zavisno od sektora privrede posljedice su više ili manje izražene, ali se zasigurno osjete bez obzira na djelatnost. Sektor ugostiteljstva je sigurno pretrpio najveće štetne posljedice, ali i svi drugi sektori, direktno ili indirektno bilježe negativne rezultate u odnosu na 2019. godinu.

"Početak 2020. godine bio je izrazito optimističan, kako u smislu naznaka za osnivanje kompanija stranih investitora, ali i u smislu širenja kapaciteta postojećih kompanija ili osnivanja novih. Nažalost, već u periodu marta mjeseca, kada smo se svi zajedno našli zatvoreni u 4 zida, brojna ulaganja su stavljena na čekanje, te projekti koji su bili u najavi, nažalost, nisu realizovani", ističe Badžak.

Gledano iz ugla Udruženja poslodavaca  i samostalnih privrednika Općine Konjic, kaže da su određeni novi projekti ipak započeti u 2020. godini, posebno projekti vezani za osnivanje novih privrednih subjekata u oblasti metalne industrije i autoindustrije. 

KVALIFIKOVANA RADNA SNAGA

Ukupan broj zaposlenih u realnom sektoru, prema podacima iz prethodne godine, iznosi 4060. 

Uprkos brojnim izazovima i poslovnim prijetnjama poslovanju, naš sagovornik kaže da nisu nezadovoljni rezultatima.

"S obzirom na snažne udarce koje smo imali u 2020. godini, posebno nakon uvođenja stanja prirodne nesreće kada su vlasti na svim nivoima organizovanja počele donositi izuzetno restriktivne mjere u cilju zaštite zdravlja i života naših građana, bio bih nezahvalan kada bih rekao da apsolutno nisam zadovoljan rezultatima konjičke ekonomije, ali ipak moram reći da ona sigurno može biti bolja i jača", navodi on.

Jedan od najvećih problema sa kojim se susreću poslodavci u Konjicu jeste nemogućnost pronalaska kvalifikovane radne snage, što je posljedica lošeg kvaliteta obrazovanja, koje osigurava kompetencije i vještine koje poslodavci ne trebaju.

"Pored toga, izuzetno velik problem predstavlja i visoka stopa poreza na promet nepokretnosti (stopa od 6 % koju čini  5% porez i 1 % za rad Komisije za procjenu nekretnine). Ta dva problema možemo posebno istaći kao zajedničke probleme svih privrednika u Konjicu bez obzira na veličinu i pripadnost različitim djelatnostima, a  što doprinosi odgađanju ili odustajanju od investicija koje bi trebale biti pokretački faktor privrede u našem okruženju", kaže predsjednik Udruženja poslodavaca.

​SMANJENJE STOPE POREZA NA PROMET NEPOKRETNOSTI​​

Inače, Udruženje poslodavaca i samostalnih privrednika Konjic formirano je 2014. godine s ciljem stvaranja povoljnog poslovnog okruženja za svoje članove, kako bi im omogućilo uspješnije poslovanje. Upravni odbor, koji čine predstavnici različitih grana privrede ove općine, kroz redovne sastanke i izvještavanja nastoje locirati ključne probleme i fokusirati se na njihovo rješavanje kroz saradnju sa Agencijom za ekonomski razvoj Prvi korak i nosioce lokalne vlasti općine Konjic. 

"Trenutno smo fokusirani na uspostovljanje uske saradnje sa Srednjom školom Konjic kroz različite projekte podržane od međunarodnih organizacija, a sve sa ciljem rješavanje problema nekvalifikovane radne snage", poručio je Badžak.

Pored toga, dodaje, nastoje uspostaviti saradnju sa novoizabranim nosiocima dužnosti u svojoj lokalnoj upravi kako bi pronašli rješenje za smanjenje stope poreza na promet nepokretnosti koja predstavlja jednu od najvećih kočnica u osnivanju novih privrednih subjekata, budući da kupovina nekretnina namijenjenih za obavljanje djelatnosti postaje izuzetno nepovoljna uzevši u obzir da imamo jednu od najviših stopa poreza u cijeloj državi.

"Pored rada na rješavanju ova dva konkretna problema, usputno se bavimo i raznim drugim aktivnostima, a čiji su inicijatori upravo članovi Udruženja, gdje bih posebno spomenuo sektor ugostiteljstva i turizma, posebno rafting klubove", zaključio je.

S.B. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti