Prve doze vakcine "Sputnjik V" čekaju odobrenje

03.02.2021. 07:37 / Izvor: BHRT
Prve doze vakcine 'Sputnjik V' čekaju odobrenje

Prve doze ruske vakcine „Sputnjik V“ koje su stigle u BiH predstavljaju podlogu za analiziranje i kontrolu serije i biće u karantinu sve dok ne dobiju potrebno odobrenje.

Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine i dalje bez odgovora kada će provesti analizu ruske vakcine “Sputnjik V”, čije su prve doze putem interventnog uvoza za Republiku Srpsku stigle na sarajevski aerodrom. Saznajemo da zahtjev još nisu ni dobili. Od procedura odobravanja zavise i plan i vrijeme početka vakcinacije.

Prve doze ruske vakcine „Sputnjik V“ koje su stigle u BiH predstavljaju podlogu za analiziranje i kontrolu serije i biće u karantinu sve dok ne dobiju potrebno odobrenje. Od procedura odobravanja zavisi i vrijeme početka vakcinacije. U Institutu za javno zdravstvo RS očekuju da bi proces analize za koju je nadležna Agencija za lijekove BiH trebao biti završen za 15-ak dana.

“Paralelno sa tim će se raditi interventni uvoz, kada se završi procedura javne nabavke. To je da tako kažem korak koji je urađen da bi se na što brži način ubrzao proces same kontrole serije i kako bi vakcina što prije bila spremna”, rekao je Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS.

Prioritet pri vakcinisanju imaće zdravstveni radnici u Covid odjeljenjima. Iz Republike Srpske najavili su da u drugoj polovini februara očekuju 200 000 doza ruskih vakcina i još toliko u prvoj polovini marta. Količine su dovoljne za 200 000 stanovnika.

“Ono što je uobičajeno u ovoj praksi je da se uvijek šalje manji kontigent vakcina u prvoj količini jer moramo proći određene procedure kada su u pitanju uvoz same vakcine u neku državu. Ovdje konkretno znači da je potrebno uraditi kontrolu kvalitete same serije”, ističe ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić.

Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva danas nisu zvanično dogovorili na naše upite. Nezvanično saznajemo da još uvijek nisu zaprimili zahtjev i potrebnu dokumentaciju da bi se pristupilo analizi, ali da su, čim to bude zatraženo spremni krenuti sa ispitivanjem.

U Federalnom ministarstvu zdravstva poručili su da se drže dogovorenog principa sa nedavnog sastanka premijera i resornih ministara, a na osnovu kojeg je Ministarstvo civilnih poslova objedinilo iskazane potrebe za direktnu nabavku vakcina. Odgovori proizvođača još se čekaju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti