Utaja poreza: U Sarajevu optužnica za "poslovanje" sa psima

04.02.2021. 13:32 / Izvor: Akta.ba
Utaja poreza: U Sarajevu optužnica za 'poslovanje' sa psima

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Naide Kaltak zbog krivičnog djela porezna utaja.

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Naide Kaltak zbog krivičnog djela porezna utaja.

"Optužena se tereti da je od januara 2015. do decembra 2017. godine izbjegla plaćanje poreza i to u 2015. godini u iznosu od 10.773,30 KM, u 2016. godini u iznosu od 14.958,80 KM, te u 2017. godini u iznosu od 16.796,99 KM", saopćeno je iz Tužilaštva KS.

Oni dodaju da je putem Paypala na njen transakcijski račun uplaćen novac u iznosu većem od 390 hiljada maraka iz inostranstva namijenjen za čuvanje i zbrinjavanje napuštenih životinja za koji nije podnijela godišnju prijavu poreza na dohodak i tako izbjegla plaćanje poreza na dohodak po osnovu obavljanja samostalne djelatnosti.

Dio je to aktivnosti pokrenutih pisanjem o ilegalnim azilima i kriminalnoj mreži koja funkcionira pod krinkom zaštite navodno ugroženih životinja. Dok se javnosti plasiraju lažne informacije o ugroženosti, prikupljaju se sredstva uglavnom preko paypal i westeruniona, misleći da nadležni ne prate i te transakcije. 

Istovremeno, njemačka policija je zaustavila vozilo sa šesnaest pasa iz BIH na "proputovanju" iz BIH, bez važeće dokumentacije i u veoma lošem stanju, navode iz Udruženja AnimalCare.

Ranije je objavljeno da na području nekoliko zeničkih naselja postoji najmanje šest ilegalnih azila sa više od 2.000 pasa. Dok se ti psi drže bez adekvatne veterinarske zaštite, u inostranstvu se prikupljaju sredstva. Najbolji "primjerci" se putem društvenih mreža prodaju i po 2.000 eura, a "papiri" se sređuju preko kriminalnih organizacija iz istočnih dijelova EU. 

"U posjedu smo, te ćemo uskoro objaviti video zapise koji dokumentuju postojanje nelegalnih azila. Zanimljivo je da je veterinarska inspekcija promtno i bez materijalnih dokaza reagirala na ranije objave na društvenim mrežama, dok nema nikakve reakcije nadležnih na dostavljene fizičke adrese, imena i podatke o ilegalnim azilima i švercu životinjama. Jedini logički zaključak je da postoji sprega između nadležnih i organizatora kriminala.  Njihova (vet.inspektora) reakcija i zatvaranje nelegalnih azila biće prvi konkretan dokaz da nisu "dio tala", poručili su zaštitnici životinja iz Zenice.
 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti