Semberski poljoprivrednici i Bingo nastavili saradnju

07.02.2021. 10:02 / Izvor: Akta.ba
Semberski poljoprivrednici i Bingo nastavili saradnju

Dugogodišnja saradnja između kompanije Bingo i poljoprivrednika iz Semberije se nastavlja.

Dugogodišnja saradnja između kompanije Bingo i poljoprivrednika iz Semberije se nastavlja.

"Podjelom sjemenskog krompira za 85 kooperanata u Semberiji je počela ugovorena proizvodnja u novoj sjetvenoj sezoni koju sufinansira kompanija “Bingo”, rekao je Mujo Bogaljević, direktor Poljorivredne zadruge “Agrofarmer” iz Janje koja je organizator ove saradnje.

On kaže da će proizvodnja krompira industrijske sorte “opal” biti zasnovana na 85 hektara, a “Bingo” poljoprivrednicima obezbjeđuje sjemenski krompir i početna sredstava za osnovno đubrivo.

Bogaljević ističe da je plasman siguran, a cijena zadovoljavajuća.

"Ovo je već peta godina kako Zadruga Agrofarmer sarađuje sa kompanijom Bingo i u ovoj godini imamo najveći broj kooperanata. Ovo je jedan projekat i vid saradnje koji, ja mislim, nema nigdje u BiH. Bingo nas prati u procesu proizvodnje, planiraju nam repro materijal. Ove godine površina za usjeve je ista, samo je broj kooperanata povećan. Zbog niskih cijena na tržištu prošle godine, veliki broj ljudi se odlučio na ugovorenu proizvodnju. Prerađivači imaju problem sa plasmanom svojih proizvoda, a i mi kao zadruga imamo problem sa prerađivačima jer su nam ostali dužni, a kompanija Bingo je jedna od rijetkih koji nam avansno uplate. Ove godine smo podijelili 100 tona đubriva i 118 tona krompira. Sjetva počinje sredinom marta“, kazao je on.

Manji dio proizvodnje od 300 tona radi se za proizvodnju čipsa u Srebreniku, a najveći dio za prerađivačku fabriku “Semberka” u Janji.

"Kompanija Bingo je Fabriku “Semberku” koja je bila u stečaju kupila 2016. godine, te je iste godine pokrenula proizvodnju, a 2017. je počela saradnja sa zadrugom “Agrofarmer” iz Janje. Prethodne godine smo otkupili 2.400 tona krompira i probni dio proizvodnje paštrnjaka. Oko 500 t sušenog programa izvozi na tržište  Evropske unije, gdje je jedan od najvećih kupaca Podravka iz Hrvatske, te na tržište susjednih zemalja. Oko  200 tona  sušenog programa se plasira unutar BIH“, istakao je Zlatan Pejić, rukovodilac proizvodnje u fabrici „Semberka“ u Janji.

Dževdet Aganović, poljoprivredni proizvođač iz Janje rekao je da je zadovoljan saradnjom.

"Prezadovoljni smo, jer nema onog viška da ostaje nama pa da ne znamo šta ćemo s njim. Agrofarmer to predaje Bingu, a Bingo to kroz svoju fabriku Semberku sve preradi. Što se tiče plaćanja, tu je sve korektno. Godinama ovdje nije ništa urađeno i sada kad je Bingo počeo sa otkupom, to je velika stvar za ovo mjesto, jer se 85 hektara zemlje obrađuje“, kazao je Aganović.

Fabrika „Semberka“ Janja  u prošloj godini je radila punim kapacitetom, usprkos epidemiji, te je zadržala sve uposlenike. Od velikog je značaja za Semberiju i već pet godina predstavlja sigurnog partnera za poljoprivrednike.

Od 2016. godine je u sastavu grupacije kompanije Bingo iz Tuzle.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti