Mulj iz jezera Modrac može se koristiti kao kompost u toplanama

10.02.2021. 12:07 / Izvor: Akta.ba
Mulj iz jezera Modrac može se koristiti kao kompost u toplanama

U ovoj godini biti uplaćen ostatak sredstava čime će se riješiti sekundarna mreža toplifikacije.

Gradonačelnik Živinica Samir Kamenjaković jučer je održao prvi radni sastanak sa Zvjezdanom Karadžinom, ministrom prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona. 

Na sastanku je razgovarano o projektima koji su važni za Živinice, a koji bi se zajednički mogli realizovati u narednom periodu.

Jedna od tema razgovora bio je i projekat rješavanja mulja iz jezera Modrac. Prema riječima gradonačelnika Kamenjakovića  trenutno se radi feasibility studiju sa Evropskom bankom, koja je dala rješenje da se mulj iz jezera Modrac može iskorištavati kao kompost u toplanama koje se planiraju graditi u Živinicama. 

Razgovarali su i o deponiji "Eko-Sep", koja iz planirane sanitarne deponije, treba postati regionalni centar za upravljanje otpadom. Gradonačelnik Kamenjaković je ovom prilikom, ministru Karadžinu prezentirao navedeni projekat, gdje je istakao potrebu za nabavkom sortirnice na deponiji koja je od velikog značaja za naredne faze koje uključuju naknadnu obradu otpada. 

Na sastanku je razgovarano i o prostornom planu Tuzlanskog kantona koji je potreban da bi se nastavila realizacija projekta toplifikacije, zatim izgradnja naučno tehnološkog parka, te projekta koji obuhvata izgradnju dijela zaobilaznice koji prolazi kroz Živinice.

Na sastanku je spomenut je i ranije potpisani sporazum između Grada Živinice i Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK za sredstva od milion KM koja se odnose na izgradnju sekundarne mreže za toplifikaciju Živinica. Naime, po ovom sporazumu je u prošloj godini isplaćeno pola odobrenih sredstava, te će, prema riječima ministra Karadžina, u ovoj godini biti uplaćen i ostatak sredstava čime će se u potpunosti riješiti sekundarna mreža toplifikacije, a nakon čega će se krenti u realizaciju primarnog voda od Termoelektrane do Živinica.

Ministar Karadžin je pružio punu podršku svim projektima koje je gradonačelnik Kamenjaković prezentirao, kako Ministarstva na čijem je on čelu, tako i Vlade Tuzlanskog kantona, te kazao da će odmah krenuti sa konkretnim zadacima koji će pomoći realizaciji navedenih projekata.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti