Za nabavu robnih rezervi 2 mil. KM, konačno došli do velikog skladišta

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Za nabavu robnih rezervi 2 mil. KM, konačno došli do velikog skladišta

Ove godine planiraju se utrošiti ukupno dva milijuna maraka za nabavu roba Federalne direkcije za robne rezerve, a temeljni kriterij trebao bi biti roba koja je po kvaliteti prepoznata na tržištu FBiH.

11.02.2021. 10:36 / Izvor: Večernji List

Ove godine planiraju se utrošiti ukupno dva milijuna maraka za nabavu roba Federalne direkcije za robne rezerve, a temeljni kriterij trebao bi biti roba koja je po kvaliteti prepoznata na tržištu FBiH, kao i domaći proizvođači koji će "svoju" robu moći zanavljati i držati u optimalnim rokovima valjanosti, piše Večernji list BiH.

Istodobno, robe uskladištene u skladištu vojarne Matrez Visoko zanavljat će se prvenstveno istom robom istog proizvođača. Iz plana rada ove institucije vidljiv je i način tretiranja raspodjele diljem Federacije, a koji će se vršiti sukladno broju stanovnika po pojedinim županijama, kao i spremnosti skladištara da zaključuju ugovore pod uvjetima koje odredi Federalna direkcija u smislu ispunjavanja minimalno tehničkih uvjeta i zakonskih pretpostavki za skladištenje, cijena skladišnina i drugih parametara. 

Pitanje sredstava Plan rada precizira i da bi roba trebala biti uskladištena kod proizvođača radi lakšeg i profesionalnijeg skladištenja i zanavljanja robe, ali vodeći računa o visini zakupa kako ne bi došlo do monopola i raznih uvjetovanja. Posebno naglašavaju kako je teritorijalni raspored roba pod oznakom "državna tajna", tako da će svi subjekti koji imaju ove informacije potpisati izjave o tajnosti podataka.

No, u planu rada Federalne direkcije ističe se kako financijska sredstva za rad Federalne direkcije nisu dostatna za intervencije na tržištu uslijed velikih poremećaja, ali u prijelaznom razdoblju mogu doprinijeti stabilizaciji asortimana i količine roba koje su predmet nabave i skladištenja kao stalne robne zalihe. Federalna direkcija robnih rezervi, ističe se, ove godine analizirat će načine za osiguranje robnih zaliha u slučaju iznenadnih potreba provođenjem odgovarajućih postupaka javnih nabava, rezerviranja roba i ostavljanja određenog iznosa sredstava kao rezervi u novcu.

Pritom navode kako je pandemija pokazala koliko je važan segment robnih zaliha za stabilnost tržišta posebno u slučajevima zatvaranja granica i ograničenja transporta roba u našem okruženju. Poručuju kako je podržavanje stabilnosti opskrbe stanovništva u uvjetima neposredne ratne opasnosti, elementarnih nepogoda i poremećaja na tržištu jedan od ključnih strateških ciljeva naznačenih u planu rada Federalne direkcije. Skladištenje u kontekstu aktivnosti ove institucije navodi se kako je njezin rad državna tajna, a posebice teritorijalni raspored roba.

Međutim, kada je riječ o lokacijama, podsjeća se kako dulji niz godina pokušavaju doći do vlastitih skladišnih kapaciteta koji bi umnogome promijenili pristup skladištenju i zapošljavanju djelatnika s odgovarajućom školskom spremom. U 2020. napokon su ušli u prostor neperspektivne vojarne Matrez u Visokom gdje bi bilo središnje skladište ne samo za Federalnu direkciju robnih rezervi nego i za federalne institucije koje su u 2019. iskazale zanimanje da participiraju u tom prostoru zbog svojih potreba, a tu se prvenstveno misli na Crveni križ FBiH, Federalnu upravu civilne zaštite te Federalnu upravu za inspekcijske poslove. Očekivanja su kako će se nakon izlaska Ministarstva obrane predložiti program revitalizacije skladišnih prostora.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti