Za nabavu robnih rezervi 2 mil. KM, konačno došli do velikog skladišta

11.02.2021. 10:36 / Izvor: Večernji List
Za nabavu robnih rezervi 2 mil. KM, konačno došli do velikog skladišta

Ove godine planiraju se utrošiti ukupno dva milijuna maraka za nabavu roba Federalne direkcije za robne rezerve, a temeljni kriterij trebao bi biti roba koja je po kvaliteti prepoznata na tržištu FBiH.

Ove godine planiraju se utrošiti ukupno dva milijuna maraka za nabavu roba Federalne direkcije za robne rezerve, a temeljni kriterij trebao bi biti roba koja je po kvaliteti prepoznata na tržištu FBiH, kao i domaći proizvođači koji će "svoju" robu moći zanavljati i držati u optimalnim rokovima valjanosti, piše Večernji list BiH.

Istodobno, robe uskladištene u skladištu vojarne Matrez Visoko zanavljat će se prvenstveno istom robom istog proizvođača. Iz plana rada ove institucije vidljiv je i način tretiranja raspodjele diljem Federacije, a koji će se vršiti sukladno broju stanovnika po pojedinim županijama, kao i spremnosti skladištara da zaključuju ugovore pod uvjetima koje odredi Federalna direkcija u smislu ispunjavanja minimalno tehničkih uvjeta i zakonskih pretpostavki za skladištenje, cijena skladišnina i drugih parametara. 

Pitanje sredstava Plan rada precizira i da bi roba trebala biti uskladištena kod proizvođača radi lakšeg i profesionalnijeg skladištenja i zanavljanja robe, ali vodeći računa o visini zakupa kako ne bi došlo do monopola i raznih uvjetovanja. Posebno naglašavaju kako je teritorijalni raspored roba pod oznakom "državna tajna", tako da će svi subjekti koji imaju ove informacije potpisati izjave o tajnosti podataka.

No, u planu rada Federalne direkcije ističe se kako financijska sredstva za rad Federalne direkcije nisu dostatna za intervencije na tržištu uslijed velikih poremećaja, ali u prijelaznom razdoblju mogu doprinijeti stabilizaciji asortimana i količine roba koje su predmet nabave i skladištenja kao stalne robne zalihe. Federalna direkcija robnih rezervi, ističe se, ove godine analizirat će načine za osiguranje robnih zaliha u slučaju iznenadnih potreba provođenjem odgovarajućih postupaka javnih nabava, rezerviranja roba i ostavljanja određenog iznosa sredstava kao rezervi u novcu.

Pritom navode kako je pandemija pokazala koliko je važan segment robnih zaliha za stabilnost tržišta posebno u slučajevima zatvaranja granica i ograničenja transporta roba u našem okruženju. Poručuju kako je podržavanje stabilnosti opskrbe stanovništva u uvjetima neposredne ratne opasnosti, elementarnih nepogoda i poremećaja na tržištu jedan od ključnih strateških ciljeva naznačenih u planu rada Federalne direkcije. Skladištenje u kontekstu aktivnosti ove institucije navodi se kako je njezin rad državna tajna, a posebice teritorijalni raspored roba.

Međutim, kada je riječ o lokacijama, podsjeća se kako dulji niz godina pokušavaju doći do vlastitih skladišnih kapaciteta koji bi umnogome promijenili pristup skladištenju i zapošljavanju djelatnika s odgovarajućom školskom spremom. U 2020. napokon su ušli u prostor neperspektivne vojarne Matrez u Visokom gdje bi bilo središnje skladište ne samo za Federalnu direkciju robnih rezervi nego i za federalne institucije koje su u 2019. iskazale zanimanje da participiraju u tom prostoru zbog svojih potreba, a tu se prvenstveno misli na Crveni križ FBiH, Federalnu upravu civilne zaštite te Federalnu upravu za inspekcijske poslove. Očekivanja su kako će se nakon izlaska Ministarstva obrane predložiti program revitalizacije skladišnih prostora.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti