Usklađivanje obrazovanja sa potrebama privrede u Konjicu

19.02.2021. 08:37 / Izvor: Akta.ba
Usklađivanje obrazovanja sa potrebama privrede u Konjicu

U organizaciji Općine Konjic, Agencije za ekonomski razvoj "PRVI KORAK" i Fondacije Helvetas Moja Budućnost u Konjicu su prezentirani rezultati provedenog istraživanja.

U organizaciji Općine Konjic, Agencije za ekonomski razvoj "PRVI KORAK" i Fondacije Helvetas Moja Budućnost u Konjicu su prezentirani rezultati provedenog istraživanja o potrebama lokalnog tržišta rada „ Prezentacija nalaza analize i projekcije potreba poslodavaca za zanimanjima“.

Prezentaciji su prisustvovali predstavanici privrednih subjekata sa područja konjičke općine i predstavnici obrazovanjih institucija i ustanova s područja HNK i općine Konjic.

Tokom ovog događaja upriličen je i sastanak općinskog načelnika Osmana Ćatića sa kantonalnim ministrom obrazovanja i direktorom Fondacije Helvetas.

"Istraživanje je pokazalo da konjičkoj privredi između ostalog trebaju galvanizeri, brusači metala, zanatlije i iz tog razloga planiramo da osim studenata zajedno sa privrednicima stipendiramo učenike srednje škole, koji se obrazuju za određene zanate", kazao je načelnik Općine Konjic Osman Ćatić, naglašavajući da je neophodno da obrazovanje bude u skladu sa potrebama privrede i tržišta rada. 

"Cilj nam je da nađeno zajednički model obrazovanja koji će biti u korist svih građana, učenika koji će se obrazovati za zanimanja koja su tražena na tržištu rada, kao i privrede koja će u budućnosti zapošljavati i imati kvalitetne kadrove", kazao je Rašid Hadžović, ministar obrazovanja,nauke, kulture i sporta HNK.

Direktor Fondacije Helvetas Sven Dominiković, izrazio je zadovoljstvo zbog provedenih aktivnosti u proteklih godinu dana, koje su rezultitale informacijama o potrebama konjičke privrede za određenim zanimanjima,u čemu je aktivno učestvovala i Fondacija Helvetas. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti