Zaključiti Memorandum o ekonomskoj saradnji između BiH i SAD-a

25.02.2021. 08:23 / Izvor: Akta.ba
Zaključiti Memorandum o ekonomskoj saradnji između BiH i SAD-a

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je da su SAD važan vanjskotrgovinski partner za BiH i da je potrebno jačati ekonomsku saradnju na obostranu korist građana dviju zemalja.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je da su Sjedinjene Američke Države važan vanjskotrgovinski partner za BiH i da je potrebno jačati ekonomsku saradnju na obostranu korist građana dviju zemalja.

On je naglasio da je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH pokrenulo postupak zaključivanja Memoranduma o razumijevanju o ekonomskoj saradnji između BiH i SAD-a, u skladu sa zaključkom Predsjedništva BiH od 20. januara 2021. 

"Aktivno radimo na potpisivanju memoranduma o ekonomskoj saradnji, cijeneći njegov značaj i benefite za domaću privredu i vanjskotrgovinski promet. Taj dokument će doprinijeti jačanju postojećih ekonomskih i trgovinskih veza, kao i intenziviranju ukupne ekonomske saradnje BiH i SAD-a", poručio je Košarac.

On je izrazio nadu da će SAD uskoro donijeti odluku o produženju carinskih povlastica za BiH i 122 zemlje korisnice GSP Programa, koji je istekao 31. decembra 2020. 

"Budući da se radi o jednostranim carinskim povlasticama SAD-a, odluku o tome da li će i kada biti produžene donosi isključivo američki Kongres, kako za BiH, tako i za sve zemlje korisnice programa u paketu. Odluka, dakle, ne zavisi od nas niti mi možemo uticati na njeno usvajanje", rekao je Košarac.

On je podsjetio da GSP program SAD-a omogućuje bescarinski tretman za 3.500 proizvoda iz BiH, te da u proteklim godinama nije bilo primjedbi niti zahtjeva za kontrolom odredbi tog programa u BiH. 

"S obzirom na to da ovo nije prvi put da je GSP Program istekao, nadamo se da će Kongres SAD-a uskoro donijeti odluku o njegovom produženju, od koje će imati koristi privrednici iz BiH i drugi korisnici", poručio je Košarac. 

U 2018. i 2019. u SAD su se iz BiH najviše izvozili proizvodi metalske industrije, pekarski proizvodi, mineralna voda, sokovi, trampolin i oprema za trampolin, suncobrani, rezni alat, te PVC stolarija, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti