Sistem javnih nabavki u BiH obesmišljen, svi smo žrtve takvog stanja

25.02.2021. 09:57 / Izvor: Akta.ba
Sistem javnih nabavki u BiH obesmišljen, svi smo žrtve takvog stanja

Tokom pet godina projekta, praćeno je 12,214 konkretnih javnih nabavki, procijenjene vrijednosti od skoro 4,5 milijardi KM.

Koliko je ozbiljna situacija u sistemu javnih nabavki u Bosni i Hercegovini najbolje pokazuje činjenica da je informacija o tome da bh. vlasti "ne znaju“ nabaviti vakcinu protiv COVID 19 virusa u okviru postojećeg Zakona o javnim nabavkama zasjenila podatke da se kroz javne nabavke godišnje "izgubi“ iznos 400 - 500 miliona KM.

To je, između ostalog, rečeno na zaključnoj konferenciji za medije održanoj u Sarajevu, na kojoj je prezentirana finalna publikacija projekta 'Da javne nabavke i u BiH postanu javne'.

Tokom pet godina projekta, praćeno je 12,214 konkretnih javnih nabavki, procijenjene vrijednosti od skoro 4,5 milijardi KM.

"Sistem javnih nabavki u BiH je obesmišljen i ne funkcioniše, svi smo žrtve takvog stanja. Generalno je problematično što sistem generira korupciju u BiH i dodatno devastira slabu bh. ekonomiju, posebno što sistem uopšte ne odgovara na egzistencijalne potrebe građana. Potrebna je hitna, sveobuhvatna i korjenita reforma sistema. Da li to znaju vlasti, nismo sigurni, ali mi znamo i javno prezentujemo kako se to treba učiniti", istakao je voditelj projekta uime Fonda otvoreno društvo BiH Mervan Miraščija.

Partneri na projektu su prezentirali publikaciju projekta sa sumarnim podacima za posljednjih pet godina, konkretnim primjerima neregularnosti i zloupotreba, planom potrebnih mjera za cjelovito unapređenje sistema javnih nabavki u BiH te prijedlogom izmjena Zakona o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine.

"Identifikacijom rizika u različitim fazama ciklusa javnih nabavki, ustanovili su da se ubjedljivo na prvom mjestu nalaze neadekvatne procedure, čak u 87.91 posto analiziranih slučajeva. Prezentirani podaci potvrđuju da je integritet domaćih ugovornih organa jako narušen, da su institucije sistema javnih nabavki obesmišljene, kao i da su ponuđači nezadovoljni cjelokupnim sistemom i korupcijom sveprisutnom u javnim nabavkama", ističe se.

Po završetku projekta, prikupljene analize i preporuke su dostavljene na adrese nadležnih domaćih i međunarodnih institucija i organizacija u BiH, a učesnici projekta su se stavili na raspolaganje za pomoć i podršku.

Partneri u projektu 'Da javne nabavke postanu javne' bili su Fond otvoreno društvo BiH, Udruženje građana Tender, Transparency International BiH, EDA Banja Luka i Fondacija Media Centar Sarajevo.

Publikacija "Da javne nabavke u BiH postanu javne" dostupna je na linku: VIDEO

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti