Ispunjeni naknadno postavljeni uslovi za isporuku vakcina putem Covax

04.03.2021. 13:40 / Izvor: Akta.ba
Ispunjeni naknadno postavljeni uslovi za isporuku vakcina putem Covax

BiH je polovinom februara, dok je očekivala da stignu prve doze ranijih ugovorenih i plaćenih vakcina iz Covax, dobila novi uslov.

Na današnjoj sjednici utvrđen je i biće hitno upućen Predsjedništvu BiH Prijedlog amandmana na Ugovor o nabavki vakcina - „Commitment agreement-committed purchase arrangement“ između Savjeta ministara Bosne i Hercegovine i Globalne alijanse za vakcine (GAVI), a za bh. potpisnika je predložena ministarka civilnih poslova Ankica Gudeljević.

Istovremeno su prihvaćeni Sporazum između Savjeta ministara BiH i AstraZeneke AB (AstraZeneca AB) o odšteti AstraZeneke (AZD1222) i Ugovor o obeštećenju od strane Kovaksa za države koje vrše nabavku preko agencija za nabavku između Savjeta ministara BiH i Fajzera/Bionteha (Pfizer/BioNTech). Za njihovo potpisivanje ovlaštena je ministarka civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević.

Prethodno je Savjet ministara BiH usvojio Informaciju o potrebi njihovog zaključivanja, nakon što su dobijena pozitivna mišljenja nadležnih državnih, entitetskih i institucija Brčko Distrikta BiH.

BiH je polovinom februara, dok je očekivala da stignu prve doze ranijih ugovorenih i plaćenih vakcina iz Covax, dobila novi uslov kojim se traži potpisivanje amandmana na ugovor.

Podsjećamo da je Savjet ministara BiH još krajem prošle godine u okviru odobrenog višegodišnjeg projekta izdvojio 2.000.000 KM za izmirenje troškova nastalih u procesu nabavke vakcine u BiH, uključujući, između ostalog, isporuku, uvoz i raspodjelu vakcina protiv Kovida-19, troškove transporta, skladištenja, te osiguranja kvaliteta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti