Žene u Čapljini odabrale graditi i razvijati vlastite biznise

08.03.2021. 08:25 / Izvor: Akta.ba
Žene u Čapljini odabrale graditi i razvijati vlastite biznise

Uz pomoć USAID-ovog Programa podrške marginaliziranim grupama (USAID/PPMG) i Grada Čapljina nekoliko žena pokrenulo vlastiti biznis.

"Posao koji radim prvenstveno radim iz ljubavi, a tek onda kako bih zaradila novac i osigurala svoju i egzistenciju svoje djece", započinje svoju priču Marija Limov Matić, frizerka iz Čapljine, koja je dobila podršku od USAID-ovog Programa podrške marginaliziranim grupama (USAID/PPMG) i Grada Čapljina za pokretanje vlastitog biznisa.

Marija je samohrana majka dvojice dječaka, a kaže da nije bilo podrške USAID/PPMG i Grada Čapljina da se ne bi usudila upustiti u ovakav poslovni poduhvat, posebno u današnje vrijeme i okolnosti kakve vladaju. Njen frizerski salon nalazi se u Ulici Mate Bubana u Čapljini, a nosi jednak naziv kao i vlasnica salona, Marija.

U frizerskom salonu "Marija" možete dobiti usluge kolarizacije i to sve vrste, od pramenova, farbanja ili balajaža. Također, Marija nudi usluge feniranja, muškog i ženskog šišanja, postavljanja ekstenzija ili pranja kose. Iako frizerski salon nudi usluge i ženama i muškarcima, žene su češće klijentice posebno jer je Marija vema stručna u pružanju usluga kolorizacije.

Susjedstvo je odlično reagiralo na otvaranje frizerskog salona, ali zapravo klijenti dolaze sa područja cijele Čapljine, pa čak i Čitluka i Mostara, a jedna klijentica iz Dubrovnika redovno dolazi kod Marije na friziranje.

"Žene, a posebno koje imaju neko stručno ili zanatsko znanje trebaju pokušati napraviti vlastitu priču. Samouvjerenost je pola posla do uspješnog poslovanja, a ako pri tome još volite to što radite i imate razlog zbog kojeg živite, kao što su meni moji sinovi, onda nijedna prepreka nije nesavladiva", zaključuje svoju priču Marija koja govori da bi voljela ostati u Čapljini i proširiti svoje poslovanje kako bi omogućila zaposlenje i za druge osobe.

Da Čapljina ima vrlo preduzetne i posvećene žene pokazuje i Maja Pažin, koja je također kroz podršku USAID/PPMG i Grada Čapljina pokrenula vlastiti biznis. Maja je pokrenula salon za njegu kućnih ljubimaca "Lady", a interes i potreba za ovakvom uslugom u Čapljini je evidentna, jer prema Majinim riječima prije zvaničnog otvorenja već je imala listu čekanja od 100 pasa. Nedavno je završila dodatnu edukaciju za grooming pasa, odnosno dotjerivanje pasa za izložbe. Maja je vrlo predana razvoju svog biznisa, pa u budućnosti želi pokrenuti hostel za pse, kako bi vlasnici kućnih ljubimaca imali sigurno mjesto u kojem mogu boraviti njihovi ljubimci dok su oni na odmorima ili u drugim obavezama. Pored toga želja joj je da pokrene i uzgajivačnicu pasa.

Maja je i sama vlasnica dva psa, a kaže da je ljubav prema životinjama prisutna cijeli njen život. "Ovo je prvi put da ću raditi u životu ono što sam oduvijek htjela. Ranije nisam mogla jer nisam imala dovoljno sredstava da samostalno započnem ovakav biznis. Sigurna sam da ću svaki dan ići s osmijehom na posao."

Suzana je još jedna mlada i vrijedna žena iz Čapljine koja je odlučila pokrenuti vlastiti biznis. Ona je otvorila salon za masažu, a diplomirana je fizioterapeuktinja i svršenica nekoliko dodatnih edukacija za šrot terapeuta i rukovanje sa bebama. Suzana je ranije radila u drugim salonima, a danas kada ima vlastiti kaže da je drastična razlika. "Raditi se mora u oba slučaja, ali kada radiš za sebe puno je opuštenije jer nisi pod pritiskom da moraš sustići zadatu normu. U tom slučaju posao se obavlja lakše, a samim tim i kvalitetnije", ističe Suzana i kaže da bi, iako ima više posla kao samostalna preduzetnica, sada uvijek izabrala taj put. Podrška USAID/PPMG i Grada Čapljine je na neki način ubrzala njenu odluku da pokrene vlastiti biznis i pružila joj sigurnost da nije sama u svom poduhvatu.

U njenom salonu klijenti mogu dobiti klasičnu masažu, limfne drenaže, sve vrste parcijalnih masaža, kao i aroma terapije i sportske masaže. Posebnu pažnju posvećuje šrot terapiji, a trenutno pet djevojčica svakodnevno dolaze kod Suzane na terapiju kako bi im pomogla u ispravljanju kralježnice.

Njena poruka svima koji imaju poslovnu ideju je da iskoriste prilike kao što je podrška koju pruža USAID/PPMG i iskušaju se u pokretanju vlastitog biznisa jer znanje i iskustvo koje se dobije kroz jedan takav proces vrijedno je do kraja života.

Nakon što ste uredili i svoju i frizuru svog ljubimca, odmorili se uz masažu, iskoristite priliku i da se uljepšate u Salonu ljepote "Beauty" u Čapljini, koji je pokrenula Iva Borovac, još jedna korisnica USAID/PPMG Fonda za podršku razvoju biznisa marginaliziranih žena. Iva se ranije amaterski bavila šminkanjem, a podrška koju je dobila omogućila joj je da to sve podigne na profesionalniji nivo, prvenstveno kroz dodatne edukacije i mogućnost nabavke profesionalne opreme i materijala. U Salonu ljepote "Beauty" trenutno možete dobiti usluge manikure, pedikure, depilacije, ekstenzije trepavica i šminkanja. Iva je radila kao službenica u banci, međutim danas ne razmišlja da se vrati ovom poslu, ili bilo kojem drugom, nego želi graditi i razvijati vlastiti biznis.

Njena želja u budućnosti je završiti edukaciju za make up master edukatora kako bi mogla obučavati druge zainteresirane osobe za ovakav posao, a što bi joj osiguralo i veću vidljivost njenog salona.

USAID-ov Program podrške marginaliziranim grupama, zajedno sa 27 lokalnih samouprava iz cijele BiH, od 2017. godine podržao je skoro 200 žena u osnivanju i razvoju njihovih biznisa. To su biznisi koji osiguravaju egzistenciju, povećavaju samostalnost i vraćaju vjeru u bolje sutra.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti