Tužilaštvo zatražilo da se Novaliću i Milićević zabrani rad u Vladi FBiH do izricanja presude

10.03.2021. 11:36 / Izvor: Fena
Tužilaštvo zatražilo da se Novaliću i Milićević zabrani rad u Vladi FBiH do izricanja presude

Tužilaštvo je iznijelo ove stavove na danas nastavljenom suđenju optuženima u predmetu "Respiratori".

Sud Bosne i Hercegovine najavio je da će donijeti pismenu odluku na prijedlog Tužilaštva BiH da se premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću i federalnoj ministrici finansija Jelki Milićević zabrani obavljanje službene dužnosti imenovanih funkcionera do izricanja prvostepene presude.

Također, Tužilaštvo je tražilo da se zabrani posjećivanje službenih prostorija Vlade Federacije BiH i tako spriječi sastajanje sa svjedocima, dok je ista mjera zatražena i za suspendiranog direktora Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudina Solaka, a za vlasnika firme "Srebrna malina" Fikreta Hodžića poduzimanje aktivnosti u tom pravnom subjektu i mjera zabrane posjećivanje prostorija tog subjekta.

Zatražili su to kako bi se osiguralo, kažu, da se dokazivanje vodi pravilno i lišeno vanjskog uticaja, tvrdeći da bi Sud BiH time zaštitio dignitet institucija u kojima Novalić i Milićević obavljanju dužnosti i stvorio mogućnost procesuiranja krivičnih djela, za koje Tužilaštvo tvrdi da su počinili, jer su im to omogućile službene dužnosti.

Tužilaštvo je iznijelo ove stavove na danas nastavljenom suđenju optuženima u predmetu "Respiratori".

U pitanju je suđenje u vezi s nabavkom 100 respiratora u vrijednosti od 10,5 miliona KM, koje je za potrebe Federalne uprave Civilne zaštite iz Kine uvezla kompanija "Srebrena malina".

Sutkinja Džemila Begović je tražila dokaze kojima Tužilaštvo može potkrijepiti razloge zbog kojih traži nove mjere te je pitala da li su svjedoci imali kontakte s optuženima u vrijeme istrage, zbog čega ne razumije u čemu je sada razlika da se ovakva mjera traži u ovoj fazi postupka.

"Razlike između istražne faze i ove faze morate pojasniti i potkrijepiti argumentima, jer nije argument što vi kažete, a njih niste naveli ni u pismenom prijedlogu za određivanje ovih mjera", kazala je sutkinja.

Iz Tužilaštva je rečeno da se ne može očekivati da će sekretarica premijera Novalića slobodno iznijeti sve što joj je poznato u vezi s ovim predmetom ako poslije toga dolazi na posao gdje Novalić radi, a sutkinja je pitala da li je to mogla raditi tokom istražnog postupka.

Tužilaštvo također tvrdi da su svjedoci nerado dolazili ili odbijali saslušanja, što stoji u sadržaju iskaza tih svjedoka, ali je tužilac potvrdio da niko od svjedoka nije prijavio da se na njih vrši pritisak u bilo kojoj formi.

Odbrana Novalića je navela da Tužilaštvo BiH paušalno navodi neke dokaze i dokaze koji su poznati još od 29. maja 2020. godine pojašnjavajući da je Tužilaštvo ovim prijedlogom stavilo u centar medijskog izvještavanja ovo suđenje.

Tvrde da bi za takve mjere zabrane obavljanja službene dužnosti morali predočiti novi dokazi i morale bi nastupiti nove okolnosti potkrijepljene dokazima, ali Tužilaštvo nije istaknulo nove činjenice.

Pojašnjeno je i da je Tužilaštvo iznijelo podatak da se Novalić sastajao s visokim dužnosnicima u BiH, ali odbrana tvrdi da je mjerama zabrane koje su izrečene Novaliću u fazi istražnog postupka precizirale osobe s kojima mu je zabranjeno sastajanje, a tu nisu bili najviši dužnosnici.

Odbrana je problematizirala pitanje imenovanja nove Federalne vlade i samim tim premijera Federacije, te da svi trebaju biti svjesni teških odnosa i stanja u Federaciji, kao i daljnjeg kompliciranja situacije ako se ovaj prijedlog usvoji.

I ostali advokati odbrane usprotivili su se ovom zahtjevu, iznoseći tvrdnje da je prijedlog Tužilaštva BiH pun pretpostavki, nagađanja i paušalnih stavki te ako se ovo usvoji postalo bi obligatorno i bilo bi suprotno slovu zakona zbog čega smatraju da je jedini način odbiti prijedlog kao neosnovan.

Tokom današnjeg ročišta braniteljica Jelke Milićević, advokatica Senka Nožica iznijela je uvodne riječi pojašnjavajući da se ministrici finansija stavlja na teret nesavjestan rad u službi zbog čega je u drugačijoj je poziciji od ostalih optuženih.

Prije glavnog pretresa tražili su, kaže, utvrđivanje nadležnog suda za to, ali su odbijeni  toj namjeri naglašavajući da će tokom suđenja dokazati da Milićević nije počinila djelo koje joj se stavlja na teret, dodajući da se Tužilaštvo poziva na pogrešne propise uz tvrdnju da je znala da će FUCZ postupiti nezakonito.

Upitala je Tužilaštvo na čemu to temelje takve tvrdnje jer kroz trezorske zapise na koje se Tužilaštvo poziva  nije vidljivo da je predmet bila kupovina respiratori, a na uvid će dati i trezorsku aplikaciju.

Podsjeća da su respiratori nabavljani onda kada se vjerovalo da će to spasiti živote i spriječiti širenje koronavirusa, a pri tome ministrica nije imala ovlaštenja da stopira isplatu bilo kojeg budžetskog korisnika.

Kaže da je Milićević zakonito postupala, ali također da nije znala da nabavljeni respiratori navodno nisu pogodni za korištenje u jedinicama intenzivne njege te Nožica kaže da će dovesti ljekare da potvrde da je to moguće, pitajući kako bi to Milićević mogla znati kada to sad ne zna ni Sud.

Tražila je i objašnjenje da li je Milićević iz statusa svjedoka prebačena u status optuženika pitajući da li se to uradilo kako bi se dokazalo da Sud ne sudi samo Bošnjacima ili se Tužilaštvo bojalo da će Milićević svojim iskazom dokazati da se ne radi o kriminalnoj grupi.

Izrazila je uvjerenje da se u ovom slučaju radi o političkom procesu, što je prijedlog mjera zabrane koje predlaže Tužilaštvo potvrdilo.

Novalić, Solak i Hodžić se terete za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Oni su optuženi i za pranje novca, falsificiranje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsificiranje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsificiranje ili uništavanje. Milićević se tereti za nesavjestan rad u službi.

Nastavak pretresa najavljen je za 19. marta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti