Sarajevo je Bergamo, zatvorite sve da "britanski soj" ne stigne i u druge dijelove FBiH!

15.03.2021. 13:14 / Izvor: Akta.ba
Sarajevo je Bergamo, zatvorite sve da 'britanski soj' ne stigne i u druge dijelove FBiH!

Kapaciteti popunjeni, nedostaje kadra, pogotovo medicinskih sestara...

Počela je vanredna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo na kojoj se raspravlja o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u kantonu. Prvi se obratio premijer KS Edin forto koji je rekao da je Sarajevo trenutno najveće žarište koronavirusa u Evropi.

Dodao je da svi koji kažu da nije tako nisu u toku i da na pandemiju postoje dva odgovora - zdravstveni i ekonomski.

"Mi više ne čekamo scenarij Bergamo, mi jesmo Bergamo. Očekujem od Skupštine da nam da nedvosmislenu podršku kako bismo sebi mogli stvoriti alate da možemo reagirati u ovoj i mogućim narednim ovakcim situacijama", kazao je Forto.

Zastupnicima su se obratili i predstavnici KCUS-a, Opšte bolnice "Prof.dr Abdulah Nakaš", Hitne pomoći, Zdravstvenog osiguranja KS, Doma zdravlja KS, Zavoda za javno zdravstvo KS, predsjednik Kriznog štaba i ministar zdravstva Haris Vranić, kao i članovi Vlade.

Ispred KCUS-a zastupnicima se obratio doktor Nermin Granov, koji je kazao da su kiseonički kapaciteti KCUS-a popunjeni. Osvrnuo se na mnogo teže kliničke slike pacijenata, nego što je to bio slučaj ranije. 

"Mi smo popunjeni. Ako govorimo o kiseoničkim kapacitetima, jutros je zauzeto posljednje mjesto, i ako ne bude otpusta, bojim se da smo popunjeni. Novi talas je daleko češći, i bojim se da možemo očekivati smrtnost veću i od 20%", kazao je Granov. 

Ismet Gavrankapetanović, direktor Opće bolnice, kazao je da je u Covid odjeljenju trenutno smješteno 147 pacijenata.

"Nedostaju nam medicinske sestre i ljekari.  Ne mislim da su dvorane rješenje, kiseonička mjesta nam trebaju, iskoristiti max kapacitete, a onda se oslanjati...bojim se da uključivanje pacijenata u neke dvorane može imati posljedice. Oni koji poznaju ovu bolest mislim da će se složiti", rekao je Gavrankapetanović. 

Ednan Drljević, ispred Kriznog štaba KS:  

"Oko 30 posto stanovniištva u KS ima antitijela, što znači da je bilo u kontaktu s virusom ranije. Nedano istraživanje je pokazalo da je u 85 posto slučajeva trenutno britanski soj, koji se 30 posto se brže širi, nemoguće je spriječiti čak ni potpunim lockdownom. Drugi dijelovi FBiH nemaju još uvijek ovaj britanski soj. Opasniji je i brži i teško ga spriječiti. Nismo ga mi u SA izmislili, već je došao preko otvorenih granica, aerodroma, odnosno skijališta, kao i u Bergamu. Nema veze s virusom od ranije. Najbolje bi bilo uvesti mjere na nivou FBiH. Kanton ne može sam da se zatvori. Ostaje nam vakcinacija. Molim vas, samo nas vakcina može spasiti. U najkraćem roku , 3 do 4 sedmice moramo vakcinisati 100.000 ljudi. Napraviti što veći i jači lokcdown na nivou FBiH, da ne zadesi cijelu FBiH ovo što je nas zadesilo", upozorio je Drljević. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti