Odličan projekt mlade studentice Emine Zolote: Ilidža dobila prvu sigurnu mapu

16.03.2021. 15:48 / Izvor: Akta.ba
Odličan projekt mlade studentice Emine Zolote: Ilidža dobila prvu sigurnu mapu

Naša ideja bila je da prikupimo sve zabilježene lokacije na kojima se najčešće dešavaju kriminalne radnje koje ugrožavaju sigurnost naših građana.

Općina Ilidža dobila je svoju prvu sigurnu mapu. SafeMap Ilidža rezultat je rada osamnaestogodišnje Emine Zolote, studentice Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i polaznice petnaeste generacije Uči, Misli i Djeluj! obuke za omladinske lidere/ice (UMiD). O

Ova mlada djevojka svoju lokalnu građansku inicijativu (LGI) usmjerila je na pitanje sigurnosti, a web stranica i sigurna mapa nastala je kroz besplatne radionice iz osnova programiranja koje je Emina organizirala za svoje vršnjake u Obrazovno – razonodnom centru za mlade Spajalica.

"Smatram da je SafeMap jako značajna za Općinu Ilidža. Uvjerena sam da će se povećati sigurnost na ulicama moje općine. Ako govorimo o zadovoljstvu mladih sigurnosnom situacijom u mjestu u kojem žive, zaključak izveden iz istraživanja položaja i potreba mladih, je da su mladi više nezadovoljni, nego zadovoljni postojećim stanjem. Naša ideja bila je da prikupimo sve zabilježene lokacije na kojima se najčešće dešavaju kriminalne radnje koje ugrožavaju sigurnost naših građana. Ljudi imaju pravo na sigurnost i moj cilj je ovom mapom doprinijeti povećanju njihove sigurnosti", kazala je Zolota. 

Emina ističe da joj je, i pored iskustva u provedbi projekata, bilo izazovno pratiti planirane aktivnosti u neizvjesnoj epidemiološkoj situaciji koja se iz dana u dan mijenjala. Također, dodaje da je jako ponosna zbog toga što je uspjela provesti inicijativu do kraja i ne krije uzbuđenje zbog toga što je mapa ugledala svjetlost dana.

"Period provođenja lokalne građanske inicijative za mene je bio jako značajan. Priznajem da je bilo dosta izazova, pogotovo kada je u pitanje planiranje budžeta i kada se dese neplanirani troškovi, ali sam iz ovog procesa zaista mnogo naučila. Od razvijanja ideje i pisanja projekta, planiranja samih aktivnosti projekta, budžeta, do nepredviđenih situacija i razmišljanja o planu B, C... Iako je zaista lijep osjećaj na kraju vidjeti proizvod svoga rada, mislim da još uvijek nisam ni svjesna koliko mi je provedba lokalne građanske inicijative unaprijedila vještine", poručuje Zolota. 

SafeMap Ilidža dostupna je javnosti na linku www.safemap.ba. Mapa objedinjuje podatke prikupljene direktno od nadležnih institucija, ali i podatke prikupljene od građana i građanki koji mogu putem web stranice prijaviti napade i označiti lokaciju na kojoj se napad desio.   

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti