Poslodavci očekuju smanjenje doprinosa na nivo iz 2008.

17.03.2021. 08:12 / Izvor: SRNA
Poslodavci očekuju smanjenje doprinosa na nivo iz 2008.

Direktor Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Aćić izjavio je jučer u Gradišci da se ključne politike Unije odnose na smanjenje fiskalnih i parafiskalnih opterećenja u poslovanju.

Direktor Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Aćić izjavio je jučer u Gradišci da se ključne politike Unije odnose na smanjenje fiskalnih i parafiskalnih opterećenja u poslovanju, te da poslodavci od Vlade Republike Srpske očekuju da se zbirna stopa doprinisa smanji na nivo iz 2008. godine.

"Što se tiče parafiskalnih opterećenja, u prošloj godini smo imali smanjenje za oko šest miliona KM. Očekujemo da ćemo u tekućoj godini smanjiti broj procedura i da će biti još rasterećenja poslovanja, a cilj nam je da se smanji uticaj neformalne ekonomije i na tom planu pokrećemo određene ativnosti u saradnji sa Vladom Republike Srpske", rekao je Aćić novinarima u Gradišci, gdje je u organizaciji Unije udruženja poslodavaca održan okrugli sto o temi "Izazovi i perspektive poslovanja".

On je istakao da je jedan od ciljeva poslodavaca da se obrazovni sistem u RS prilagodi potrebama poslodavaca, tržišta rada i razvoja, te da se u tom pravcu prilagodi upisna politika u školama.

"To je u znatnoj mjeri obrađeno u programu ekonomskih reformi i očekujemo da će i to biti u narednom periodu riješeno jer nam radna snaga odlazi zbog neadekvatnih kompetencija nakon završetka školovanja", naglasio je Aćić.

On je naveo da su poslodavci iz Gradiške tokom okruglog stola istakli dobru saradnju sa svojom lokalnom zajednicom.

Direktor firme "PMP Jelšingrad" iz Gradiške Branislav Banjac rekao je da je tokom okruglog stola bilo riječi o brojnim izazovima sa kojima se poslodavci susreću, te da je ovaj skup bio izuzetno koristan u smislu informisanja i planiranja daljih poslovnih aktivnosti.

Banjac je napomenuo da se trenutni aktuelni problemi odnose na opstanak brojnih firmi u uslovima epidemije virusa korona i sprečavanje rada na crno, a pitanje je i mogućnosti subvencionisanja preduzeća.

"Imali smo tokom okruglog stola i prezentaciju rada Ispektorata Republike Srpske, što je bilo veoma korisno za poslodavce, a razmatrali smo i pitanja vezana za etički kodeks poslodavaca", rekao je Banjac.

On je napomenuo da su dogovoreni dalji pravci djelovanja predstavnika Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, odnosno šta je to što će oni konkretno tražiti od nadležnih vlasti kako bi se unarijedilo poslovanje.

Banjac je naveo da firma "PMP Jelšingrad" trenutno zapošljava 235 radnika, da konstantno povećava njihov broj i da trenutno investira u izgradnju nove proizvodne hale.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti