Tegeltija nije udovoljio zahtjevima Sindikata, policajci izlaze na proteste

17.03.2021. 08:50 / Izvor: Agencije
Tegeltija nije udovoljio zahtjevima Sindikata, policajci izlaze na proteste

Tegeltija je rekao Srni da će u ovogodišnjim budžetom biti ispoštovane instrukcije Predsjedništva koji ga je vratio Savjetu ministara BiH na ponovno utvrđivanje.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija i predsjednik Saveza sindikata policijskih organa u BiH Dragan Krvavac nisu postigli saglasnost o sindikalnim zahtjevima, zbog čega će danas biti održani ranije najavljeni protesti.

Iz krovnog sindikata policijskih organa koji čine sindikati uposlenih u Graničnoj policiji, Državnoj agenciji za istrage i zaštitu i Direkciji za koordinaciju policijskih tijela, nakon što je Krvavac iznio zahtjeve Tegeltiji koji su već bili uvršteni u pripremljeni tekst sporazuma, predsjedavajući Vijeća ministara BiH kazao je da "nije u mogućnosti" potpisati taj dokument.

Uprkos tome što su uposleni u policijskim agencijama odustali od ranijeg zahtjeva da osnovica za obračun plate za 2021. godinu iznosi 535 KM i sada ponudili da ona bude 498,10, a zbog kako su naveli situacije s pandemijom, nije bilo sluha za ispunjenje ni ovog ni drugih zahtjeva.

Tegeltija je rekao  Srni da će u ovogodišnjim budžetom biti ispoštovane instrukcije Predsjedništva koji ga je vratio Vijeću ministara BiH na ponovno utvrđivanje.

Najavio je da će na sjednici Vijeća ministara naredne sedmice budžet biti završen i upućen u Predsjedništvo BiH.

On kaže da je na sastanku sa predstavnicima sindikata, koji traže veće plate, dogovoreno da se odblokira rad radne grupe koja bi predložila izmjene zakona koje se odnose na status zaposlenih u institucijama BiH.

"Mi smo sa njima prošle godine započeli pregovore. Dogovoreno je da se formira radna grupa koja će otvoriti sva pitanja zaposlenih u zajedničkim institucijama, od uslova njihovog rada, uniformi policijskih službenika, do plata zaposlenih. Nažalost, u radu te radne grupe došlo je do blokade i nisu usaglašene sve stvari koje su trebale da se usaglase", pojasnio je Tegeltija.

Tegeltija je istakao da će danas biti odblokiran proces rada te radne grupe.

"Nadam se da će ta radna grupa utvrditi prijedlog svih izmjena koje su potrebne da bi se ovo usaglasilo", rekao je Tegeltija.


 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti