Ministar Vujanović o povećanju cijena: Zbog poteza Kine u BiH rastu cijene

22.03.2021. 10:42 / Izvor: BHRT
Ministar Vujanović o povećanju cijena: Zbog poteza Kine u BiH rastu cijene

Ministar trgovine FBH Zlatan Vujanović kazao je za BHRT kako je povećanje cijena u FBiH direktan odraz globalnih ekonomskih promjena.

Ministar trgovine FBH Zlatan Vujanović kazao je za BHRT kako je povećanje cijena u FBiH direktan odraz globalnih ekonomskih promjena. Kineska ekonomija kupuje sve viškove i zbog toga u našoj zemlji rastu cijene, a ministar nas uvjerava kako kontrolišu trgovce, te kako i dalje istražuju putem nadležnih inspekcija koliko je riječ o "fer trgovanju". 

"Prosječna isplaćena neto plata u FBiH u januaru je iznosila 974, dok je u RS-u iznosila 962 KM. To nije dovoljno da bi se podmirila sindikalna potrošačka korpa koja je u februaru iznosila 1988 KM. Najviše se troši na prehranu. Razlozi poskupljenja su brojni, jedan od njih je i poskupljenje naftnih detivata, a i masovna kupovina viškova na svjetskom tržištu od strane velikih ekonomskih sila.

Osim što je evidentan rast cijena proizvoda koje su najviše u potrošnji, na koje se naslanjaju osnovne životne namirnice, na svjetskoj ekonomskoj sceni su velike turbulencije, velike sile i ekonomije kupuju raspoložive robe na burzi, posebno Kina, i na taj način štiti svoje ekonomije, i te turbulencije dodatno poskupljuju te namirnice i za veću potrošnju, za nas su ti uslovi surovi", kazao je BHRT ministar trgovine FBH Zlatan Vujanović.

"Mi smo u konstantnom radu sa tržišnom i ugostiteljskom inspekcijom, koja inače kontoliše rad trgovaca, i jednostavno trgovci su ti koji svakako trebaju biti socijalno odgovorni. Sada nije vrijeme za dodatne marže i ekstra profile. Mjere neposredne kontrole su alat koji se nameće ako stvarno ponašanje trgovaca bude tako", kazao je ministar Vujanović.

Slobodno formiranje cijena, slobodno tržište, konkurencija, fer trgovačke prakse upravo su takve da maloprodajne cijene ne bi trebale biti dvocifrene. Intenzivirali smo zahtjeve prema inspekcijama da se prikupi informacija, analiza i da se izvijesti ministarstvo i ukupno sagleda situacija prije nego što se sve sagleda.

"Situacija jeste nepovoljna, ali ono što je najvažnije da javnost ne percipira trgovce kao negativce. Znači trgovci nisu oni koji su željeli da bude ovakva situacija. Oni su ti koji se bave biznisom, hrane ljude i daju poslove", kazao je ministar.

Da li je normalno da litar ulja skuplji od litar benzina?

"Kina je drastično pokupovala zalihe uljarica. I naši poljoprivrednici govore da će poskupjeti sjetva. Nama je bitno da je fer ponašanje trgovaca", zaključio je ministar.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti