BiH zaostaje u ispunjavanju obaveza iz Ugovora sa Energetskom zajednicom

26.03.2021. 12:55 / Izvor: Akta.ba
BiH zaostaje u ispunjavanju obaveza iz Ugovora sa Energetskom zajednicom

BiH ima ozbiljan problem sa velikim procentom proizvedene eletrične energije putem uglja.

Zamjenik predsjedavajućeg Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Nermin Mandra i član Komisije za spoljnu i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda PSBiH Munib Jusufović prisustvovali su današnjoj online prezentaciji primjene obaveza BiH iz Ugovora o Energetskoj zajednici.

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač u prezentaciji je ponudio pregled posljednjih aktivnosti Energetske zajednice, kao i procjenu ispunjavanja obaveza BiH iz Ugovora sa Energetskom zajednicom.

Prema riječima Kopača, BiH u posljednjih nekoliko godina zaostaje u ispunjavanju obaveza iz Ugovora sa Energetskom zajednicom, posebno radi činjenice da naša zemlja, koja nije usvojila državni Zakon o električnoj energiji i gasu, ne ispunjava uslove iz Trećeg energetskog paketa.

Upozoravajući na činjenicu da se protiv BiH u ovom trenutku vodi osam prekršajnih postupaka, Kopač je naglasio da BiH ima ozbiljan problem sa velikim procentom proizvedene eletrične energije putem uglja.

Kopač je apelovao na vlasti u BiH da iskoriste sve kapacitete za povećanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, budući da se, kako je rekao, BiH obavezala da će do 2050. godine završiti proces dekarbonizacije zemlje.

Kao značajan pozitivan korak, Kopač je istakao činjenicu da je Savjet ministara BiH pripremio novi Nacrt Odluke o kvalitetu tečnih goriva. Prema riječima Kopača, Sekretarijat Energetske zajednice nema ozbiljnijih primjedbi na taj Nacrt Odluke, čijim bi usvajanjem ova oblast bila potpuno usklađena sa standardima Evropske unije.

Osim poslanika i delegata PSBiH, prezentaciji su prisustvovali i predstavnici Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, entitetskih parlamenata, vlada, državnog regulatora, kao i vodećih entitetskih preduzeća za proizvodnju i distribuciju električne energije i distribuciju gasa, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću Parlamenta BiH. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti