Javna preduzeća u FBiH: Od ukupno primljenih 1.500 novih radnika, njih 330 zaposleno mimo konkursa

31.03.2021. 09:48 / Izvor: Akta.ba
Javna preduzeća u FBiH: Od ukupno primljenih 1.500 novih radnika, njih 330 zaposleno mimo konkursa

Vlada FBiH je donijela Uredbu kojom je, između ostalog, omogućeno da se zapošljavanje u određenim slučajevima može vršiti bez javnog oglašavanja.

Provedenim praćenjem realizacije preporuka iz Izvještaja revizije učinka "Transparentnost zapošljavanja u javnim preduzećima FBiH" federalni rfevizori su konstatovali da još uvijek nije osigurana potpuna realizacija datih preporuka. Od ukupno 11 preporuka niti jedna preporuka nije u potpunosti realizovana, devet preporuka većina subjekata je djelimično realizovala, dok dvije preporuke nisu realizovane.

Praćenje je pokazalo da su javna preduzeća i nadležne institucije FBiH poduzimale određene aktivnosti na unapređenju transparentnosti zapošljavanja u javnim preduzećima FBiH, ali još uvijek postoji značajan prostor za unapređenje, koji se prevashodno odnosi na Regulatorni okvir ne osigurava transparentnost zapošljavanja u javnim preduzećima FBiH.

Naime, Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o radu, koji je usvojio Parlament FBiH, propisano je da se zapošljavanje u javnom sektoru vrši nakon provedene procedure obaveznog javnog oglašavanja, čime je unaprijeđen regulatorni okvir za postizanje transparentnosti zapošljavanja u javnom sektoru FBiH. Međutim, Vlada FBiH je donijela Uredbu o postupku prijema u radni odnos u javnom sektoru FBiH, kojom je, između ostalog, omogućeno da se zapošljavanje u određenim slučajevima može vršiti bez javnog oglašavanja.

"Zapošljavanje u javnim preduzećima FBiH i dalje nije u potpunosti transparentno. Javna preduzeća su u posmatranim godinama koristila mogućnosti propisane Uredbom o postupku prijema radnika u radni odnos u javnom sektoru FBiH, te su u periodu 2019–2020. godine, od ukupno primljenih 1.500 novih radnika, 330 radnika, odnosno 22% zaposlili bez konkursa/oglasa. U slučajevima kada se zapošljavanje vršilo bez javnog oglašavanja nije osigurana transparentnost, jer informacije o zapošljavanju nisu bile dostupne javnosti i svim nezaposlenim koji traže posao", stoji u Izvještaju. 

 

Osim toga, nije osiguran odgovarajući nadzor nad zapošljavanjem u javnim preduzećima. Vlada FBiH nije donijela propis kojim bi jasno uredila provođenje nadzora nad zapošljavanjem u javnim preduzećima, što je imalo za posljedicu da još uvijek nisu jasno određene nadležnosti resornih ministarstava i nadzornih odbora u javnim preduzećima po pitanju nadzora.

"Navedeno je rezultiralo time da nadležna ministarstva nisu poduzimala aktivnosti kako bi se donijele procedure za provođenje nadzora, praćenje rada i monitoring u javnim preduzećima iz njihove nadležnosti. Poštivanje utvrđenih procedura zapošljavanja u javnim preduzećima nije bilo predmetom redovnih internih kontrola i revizija, tako da je izostao suštinski nadzor nad zapošljavanjem i poduzimanje korektivnih mjera za osiguranje ispravnosti provođenja postupka zapošljavanja", dodaje se. 

Zaključuju još i to da nisu osigurani uslovi za proaktivno posredovanje u zapošljavanju. Nisu doneseni svi potrebni propisi iz nadležnosti Federalnog ministarstva rada i socijalne politike potrebni za adekvatno i proaktivno posredovanje u zapošljavanju.

Također, Federalni zavod i kantonalne službe za zapošljavanje još uvijek nisu završile usklađivanje i ažuriranje podataka koje bi omogućilo vođenje posebnih evidencija o aktivnim tražiocima posla. Posredovanje u zapošljavanju između javnih preduzeća i nezaposlenih lica evidentiranih na službama za zapošljavanje i dalje nije u dovoljnoj mjeri uspostavljeno.

 

B.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti