Ljekari porodične medicine protive se otvaranju Covid ambulante u DZ Omer Maslić

05.04.2021. 14:45 / Izvor: Akta.ba
Ljekari porodične medicine protive se otvaranju Covid ambulante u DZ Omer Maslić

Na traženo izjašnjenje KJU 'Porodično savjetovalište' je odgovorilo dopisom u kojem nizom argumenata navode neslaganje sa traženjem Doma zdravlja.

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo zaprimilo akt JU “Dom zdravlja Kantona Sarajevo” u kojem se traži saglasnost za ustupanje prostora u prizemlju zgrade KJU "Porodično Savjetovalište Omer Maslić", a za potrebe otvaranja nove COVID 19 terapijske ambulante u prostoriji prizemlja navedene ustanove socijalne zaštite, potvrđeno je iz ovog ministarstva za Akta.ba.

Ministarstvo, koji je vlasnik zgrade, je u skladu sa svojim nadležnostima odmah pokrenulo aktivnosti u vezi sa obraćanjem JU "Dom zdravlja Kantona Sarajevo” i zatražilo izjašnjenje KJU "Porodično savjetovalište" kao i sindikalne organizacije u ustanovi.

"Na traženo izjašnjenje KJU 'Porodično savjetovalište' je odgovorilo dopisom u kojem nizom argumenata navode neslaganje sa traženjem Doma zdravlja, a koje je dopunjeno pismenim očitovanjem Sindikalne organizacije KJU 'Porodično savjetovalište' vezano za inicijativu za ustupanje prostora u prizemlju zgrade COVID ambulanti, u kojem se također se navodi neslaganje", navode za naš portal.

Ističu da je Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS, imajući u vidu složenu higijensko epidemiološku situaciju, a u cilju bržeg i kvalitetnijeg zbrinjavanja korisnika zdravstvenih usluga putem COVID 19 terapijske ambulante koja bi se otvorila u prostoru prizemlja zgrade KJU “Porodično savjetovalište”, spremno dati predmetnu saglasnost za privremeno korištenje pod uslovom da Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo izda i pribavi neophodne saglasnosti da traženi prostor zadovoljava zdravstvene standarde. 

"Navedeno je posebno važno s aspekta epidemiološke i infektološke zaštite, imajući u vidu da će KJU "Porodično savjetovalište" obavljati djelatnost u ostalim dijelovima ovog poslovnog objekta i da u ovu ustanovu svakodnevno dolaze korisnici socijalne zaštite", napominju iz ministarstva.

Dodaju da će ovo ministarstvo, ukoliko dobije traženu saglasnost Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo i JU “Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo” u pogledu epidemiološke i infektološke zaštite, predložiti Vladi Kantona Sarajevo donošenje zaključka kojim će se definisati dalji koraci za realizaciju otvaranja Covid 19 terapijske ambulante.

Inače, ispred sarajevskih domova zdravlja mjesecima su primjetni dugi redovi pacijenata kod trijažnih punktova. Jedan od njih je upravo Dom zdravlja "Omer Maslić" u Novom Sarajevu za koji je podnesena inicijativa za odvajanje prostorija COVID ambulante i ambulante porodične medicine.

Za potrebno odvajanje koristio bi se samo ulazni hodnik, a ljekari porodične medicine bi ostali dio zgrade koristili bez da imaju kontakt sa COVID pacijentima.

S.B.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti