Stari Grad: Zakupci javne površine neće plaćati naknadu za period zabrane rada

16.04.2021. 07:48 / Izvor: Akta.ba
Stari Grad: Zakupci javne površine neće plaćati naknadu za period zabrane rada

Iznijet će prijedlog da se korisnici javnih površina oslobode naplate za 23 dana koja nisu radili.

Nijedan zakupac javne površine u općini Stari Grad neće morati platiti naknadu za period u kojem im je odlukom Vlade KS bio zabranjen rad – najavio je ovo općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić s ciljem nastavka pomoći privrednicima u ovoj općini.

Preračunato u novčani iznos, ova podrška privrednicima iznosi više od 18.000 KM jer upravo za taj iznos umanjit će se priliv sredstava u općinski budžet ovog mjeseca.

Osim toga, načelnik Hadžibajrić najavio je i da će privrednicima ostati umanjene cijene zakupnina za poslovne prostore i naredna tri mjeseca, objavljeno je iz Općine Stari Grad.

Kako je kazao, već na sljedećoj sjednici Općinskog vijeća Stari Grad, najavljenoj za kraj ovog mjeseca, iznijet će prijedlog da se korisnici javnih površina oslobode naplate za 23 dana koja nisu radili, te da se umanjenje zakupnina za poslovne prostore za 30% nastavi i u periodu od 01. aprila do 30.juna ove godine.

"Općina Stari Grad, dok sam ja na njenom čelu, neće dozvoliti da privrednici sami nose teret pandemije. Već smo ukidali i umanjivali zakupnine za poslovne prostore, sada ćemo osoboditi naknada zakupce javnih površina za period kada nisu radili jer smatram da je jedino tako pošteno. Do kraja marta zakupnine za poslovne prostore bile su umanjene za 30% . Tu olakšicu planiramo produžiti za još tri mjeseca jer smo svjesni da je situacija još teža. Ne želim spašavati budžet, nego građane i privredu. Svi ostali projekti mogu sačekati, sada je važno pomoći socijalno ugrožene i opstanak privrednika i očekujem podršku Općinskog vijeća u tome", poručio je načelnik Hadžibajrić.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti