Koliko će londonska finansijska priča koštati Republiku Srpsku?

19.04.2021. 08:41 / Izvor: N1
Koliko će londonska finansijska priča koštati Republiku Srpsku?

Londonska berza rješenje je za manjak izvornih prihoda Republika Srpske.

Republika Srpska zadužuje se na Londonskoj berzi 350 miliona evra. Koliko će emitovanih obveznica biti prodato, po kojoj kamatnoj stopi, trebalo bi biti poznato već u ponedjeljak. Kako je izostao aranžman sa MMF entitetska Vlada je po prvi put izašla na ino tržište. Sve kako bi pokrila budžetski deficit. Istovremeno, kritike zbog netransparetnosti procesa. Ali i strah zbog prezaduženosti.

Londonska berza rješenje je za manjak izvornih prihoda Republika Srpske.

Danima je javnost brujala o milionskom zaduženju, koje bi trebalo da pokrpi budžetske rupe. Pominjalo se više evropskih berzi. Različiti iznosi. Na koncu sedmice, premijer je odlučio da sve prizna.

Zaduženje na berzi

"Nismo na bečkoj nego na londonskoj berzi. To je redovno zaduženje koje je predviđeno u budžetu. I nikakvo novo zaduženje. To radi i Srbija i Crna Gora. I čitav normalan svijet. Sve je javno, sve je transparentno", tvrdi Radovan Višković.

No, da li je baš tako? Sumnjaju odavno ekonomisti iz suprotnog tabora.

Budžet Republike Srpske planiran je u iznosu od 3,8 milijardi KM. Ima tek blizu milijardi  izvornih prihoda. I to uključujući novac od socijalnih i PIO fondova.

Zaduženje je nekontrolisano, netransparentno. A kapitalne investicije su skupe i nepotrebne. Treba ih redukovati, kaže dugogodišnji bankar Milan Radović.

"Alarmantna situacija je da je već prvi kvartal zaduženje prešlo 300 miliona. To se nastavlja. A opet Vlada se ne odriče luksuza. I dalje nastavlja da troši bez jasne strategije na koji način ćemo mi te dugove vraćati. Jer kroz tri godine anuitet godišnji će biti preko 1,15 milijardi KM. NSRS je ta koja donosi odluke o zadužnju. Ne bi smjelo. Ne može se, da ona prenese svoja ovlaštenja na Vladu", navodi Radović.

Slično je upozorila i PDP-ova Jelena Trivić. Smatra da je SNSD-ova skupštinska većina posljednjim izmjenama Zakona o dugu i garancijama svjesno i ciljano, razvlastila NSRS. Kako bi se bez rasprave i odluke skupštine, Vlada zadužila na londonskoj berzi .

Dodaje da je to u suprotnosti sa Ustavom RS.

Koliko će to koštati RS?

"Ako znamo da je godišnja otplata duga u ovoj godini oko 600 miliona. Sljedeće oko 850 miliona. A 2023. na preko milijardu, vidimo da će otplata duga u redovnim budžetskim prihodima činiti ne 50%, nego 60% redovnih budžetskih prioda", zaključuje Trivić.

Londonska finansijska priča preskupo će koštati Republiku Srpsku. Navodi ovo ekonomista Zoran Pavlović. Podsjeća na ranije stroge uslove zaduženja na bečkoj berzi.

"Tamo piše da ako ne vratimo kao RS sredstva kreditorima, kroz obveznice koje su povučene, nosioci obeveznica imaju pravo zapljene bilo koje kompanije koja je više od 51% u vlasništvu RS. To su vrlo strogi uslovi. A i kamate nisu male. Imajući u vidu nivo kvaliteta privrede. Koji je prema zadnjim izvještajima za RS ocijenjen dosta loše", dodaje Pavlović.

Agencija Moody's je, prenio je Capital, za Vladu RS uradila analizu. Te joj dodijelila privremeni rejting B3. Što znači, navode, da je ulaganje u predstojeću emisiju obveznica RS do 350 miliona EUR "spekulativno i visoko rizično".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti