U Sarajevu simulirana vakcinacija građana, prvo će se vakcinisati stariji od 75

19.04.2021. 13:50 / Izvor: Akta.ba

Svaki dan će tokom vakcinacije u Zetri biti 125 medicinara, 10 ljekara i dva IT inžinjera.

U Olimpijskoj dvorani Zetra danas se održao trening timova i funkcionalnosti sistema uoči početka masovne vakcinacije za stanovnike Kantona Sarajevo. Obavljena je i simulacija procesa vakcinacije.

"Trenutno je na raspolaganju 12.880 vakcina, a prioritet u ovoj, prvoj fazi, vakcinacije su osobe koje imaju 75 godina i više. Sve je spremno za početak vakcinacije, a sprovodit će je timovi ljekara i medicinskih sestara iz svih zdravstvenih ustanova KS. Oko 120 medicinskih sestara i 10 ljekara će biti uvijek prisutni ovdje", naveo je ministar zdravstva KS Haris Vranić koji je sa članovima Kriznog štaba danas obišao ovaj prostor.

Kazao je da će građani na vakcinaciju biti pozivani putem vibera, odnosno telefonske poruke i dobiti tačan termin vakcinacije.

"Građani će biti obaviješteni u koliko sati da dođu, kako se ne bi stvarale gužve. Prijavit će se na prijemnom punktu sa svojom zdravstvenom knjižicom, koja će biti skenirana. Također će davati osnovne informacije o eventualnim bolestima ili alergijama. Nakon toga, bit će upućeni u box u kojem će biti vakcinisani. Cjelokupan proces vakcinakcije traje oko 20 minuta. Deset minuta traje registracija, zatim vakcinacija i još 10 minuta postvakcinalni period", pojasnio je ministar.

Dodao je da će se na mjestu vakcinacije pohraniti podaci u glavni server ZZO-a da je osoba vakcinisana. Kada se obavi revakcinacija, svaka osoba će dobiti barcode koji garantuje da je proces vakcinacije u potpunosti završen.

"Taj barcode će služiti npr. kada putujete. On će biti provjerljiv na svakom graničnom prijelazu, jer je uvezan s našim sistemom u Zavodu za javno zdravstvo. Moći će se provjeriti da li je barcode vjerodostojan ili je lažan", kazao je.

U prostoru Zetre istovremeno će se moći vakcinisati po 30 osoba, odnosno 60 do 80 osoba tokom jednog sata. Nastojanja su da se ova prva faza vakcinacije sa raspoloživim dozama vakcina završi za tri do četiri dana. Riječ je o vakcinama proizvođača AstraZeneca i kineskog Sinovaca.

"Postoji mogućnost i za one koji se nisu prijavili za vakcinaciju da se prijave putem svojih porodičnih ljekara. Dali smo uputstvo Zavodu zdravstvenog osiguranja, koji je obavijestio porodične ljekare, da obavijeste sve iznad 75 godina da se mogu vakcinisati”, dodao je ministar.


Vranić je kazao da će prilikom dolaska u Zetru građani davati osnovne informacije o eventualnim bolestima ili alergijama na prijemnom punktu.

U slučaju lošijih vremenskih prilika osigurani su prijemni punktovi unutar Zetre, uz poštivanje svih epidemioloških mjera, tako da građani neće čekati vani.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti