Rekonstruisan trenutni saziv Vlade USK-a, usvojen i Finansijski plan ZZO

19.04.2021. 16:01 / Izvor: Akta.ba
Rekonstruisan trenutni saziv Vlade USK-a, usvojen i Finansijski plan ZZO

Zastupnici u Skupštini Unsko-sanskog kantona (USK) na današnjoj su vanrednoj sjednici usvojili Prijedlog o rekonstrukciji aktuelnog saziva kantonalne vlade.

Zastupnici u Skupštini Unsko-sanskog kantona (USK) na današnjoj su vanrednoj sjednici usvojili Prijedlog o rekonstrukciji aktuelnog saziva kantonalne vlade.

Zamijenjeno je pet ministara, pa je tako sada Ines Pušac ministrica pravosuđa i uprave, Samra Mehić novoizabrana ministrica privrede, Muris Halkić ministar zdravstva, Almin Hopovac ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta, dok je Samir Jašaragić preuzeo poziciju kantonalnog ministra za pitanja boraca i ratnih vojnih invalida.

Nakon toga usvojen je i ovogodišnji Financijski plan i program Zavoda zdravstvenog osiguranja Unsko-sanskog kantona, čime su stvoreni svi preduslovi za isplatu martovske plate zdravstvenim radnicima.

"Zahvaljujem se bivšim ministrima koji su u proteklih 28 mjeseci dali svoj doprinos u radu ove vlade, međutim moramo biti svjesni svojih mandatskih pozicija i da se one mogu mijenjati gotovo na dnevnom nivou. Ovakva politička odluka je ranije predviđena i danas realizirana, tako da nastavljamo raditi s novih pet ministara. Danas sam također razjasnio i zašto se ovoliko čekalo na usvajanje Financijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja USK, a razlog je isključivo u tome da dva prethodna prijedloga nisu bila adekvatna, odnosno prihvatljiva domovima zdravlja i Kantonalnoj bolnici u Bihaću koji uslijed pandemije koronavirusa imaju posebne potrebe i dodatne troškove. Zato je napravljen i poseban plan i program, u kojem će učestvovati i Vlada USK", kazao je kantonalni premijer Mustafa Ružnić.

Predsjedavajući Skupštine Unsko-sanskog kantona Razim Halkić porekao je kako su rekonstrukcija Vlade i usvajanje Financijskog plana Kantonalnog zavoda zdravstvenog osiguranja bili uvjetovani jedno drugim.

"Usvajanjem Poslovnika o radu Skupštine USK omogućit će se nesmetan rad i nećemo više biti u situaciji da eventualno ne možemo ni usvojiti dnevni red. Upravo zbog toga je cijela situacija ispolitizirana i došlo je do nagađanja o nekom uvjetovanju, što apsolutno nije istina", ustvrdio je Halkić.

S njim se ne slaže predsjednik Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Skupštini Unsko-sanskog kantona Jasmin Musić, koji je rekao kako je sasvim jasno da je usvajanje Financijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja bilo uvjetovano provedenom rekonstrukcijom vlade.

"Pa i sami smijenjeni ministri su rekli kako je ovo sve bilo uvjetovano, odnosno da su prvo morali biti zadovoljeni nečiji lični interesi, pa tek onda usvojen Financijski plan Kantonalnog zavoda. Sama činjenica da smijenjeni ministri nisu imali priliku ni očitovati se o svom radu i smjeni, najbolje pokazuje kakva je ovo vlast i da će u narednom periodu biti samo još gore", kazao je predsjednik Kluba zastupnika SDA u Skupštini Unsko-sanskog kantona.

Na današnjoj sjednici imenovano je i novo rukovodstvo Skupštine, koje će kao predsjedavajući predvoditi Razim Halkić iz Socijaldemokratske partije (SDP).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti