Potpisan kolektivni ugovor za poštansku djelatnost u FBiH

23.04.2021. 07:54 / Izvor: Akta.ba
Potpisan kolektivni ugovor za poštansku djelatnost u FBiH

Federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić jučer je, uime Vlade FBiH, u Sarajevu potpisao Granski kolektivni ugovor za područje djelatnosti poštanskog prometa.

Federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić jučer je, uime Vlade FBiH, u Sarajevu potpisao Granski kolektivni ugovor za područje djelatnosti poštanskog prometa s predsjednikom granskog reprezentativnog sindikata BH Pošte Eldinom Šabanovićem.

Lasić je nakon potpisivanja rekao da je Granski kolektivni ugovor usklađen sa Zakonom o radu i da predstavlja značajno unapređenje u odnosu na prethodni.

Kao osnov za pregovore je poslužio tekst kolektivnog ugovora koji je trenutno bio u primjeni, uz izmjene za pojedine kategorije radnika, kao što su roditelji djece sa smetnjama u razvoju, demobilizirani branitelji, te radnici podvrgnuti transplantaciji organa, kao i određena usklađivanja sa odredbama Zakona o radu Federacije BiH. Ovaj kolektivni ugovor je potpisan na period od dvije godine i njime se uređuju ključna prava i obaveze za više od 3.100 uposlenih u poduzećima BH Pošta Sarajevo i Hrvatska pošta Mostar – rekao je Lasić

Zbog isteka roka na koji je zaključen Kolektivni ugovor iz 2018., Vlada Federacije BiH i Sindikat BH Pošte su 10. augusta 2020. potpisali ugovor u istom tekstu sa primjenom do kraja marta 2021., čime je omogućeno da se pregovarački proces odvija tokom važenja kolektivnog ugovora.

Pregovarački timovi su 2. marta 2021. usaglasili prijedlog novog Granskog kolektivnog ugovora, a svoju saglasnost dale su uprave JP BH Pošta d.o.o. Sarajevo i Hrvatska pošta d.o.o. Mostar, kao i reprezentativni sindikat BH Pošte.

Vlada FBiH je na prijedlog Federalnog ministarstva prometa i komunikacija na svojoj 263. sjednici dala saglasnost i ovlastila ministra Lasića za potpisivanje tog kolektivnog ugovora uime Vlade, saopćeno je iz Federalnog ministarstva prometa i komunikacija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti