Zašto je novo zaduživanje RS 'samoubilački akt'?

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Zašto je novo zaduživanje RS "samoubilački akt"?

Anto Domazet, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, ekonomski ekspert, kazao je da je zaduživanje entiteta na stranim berzama samoubilački akt.

23.04.2021. 08:00 / Izvor: N1

Anto Domazet, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, ekonomski ekspert, kazao je da je zaduživanje entiteta na stranim berzama samoubilački akt. Domazet je kazao da se tu nema čime hvaliti, te da se mnogo bolje zaduživati kod MMF-a ili kod domaćih banaka, nego na Londonskoj ili Bečkoj berzi.

U Danu uživo ponudio je objašnjenje za svoje tvrdnje.

"Zaduživanje u BiH je nužnost. Imamo deficit 6 posto BDP-a. Moramo osigurait da se nastavi rad ključnih funkcija u društvu. Sve to podrazumijeva provođenje bitnih reformi", rekao je.

Što se tiče zaduživanja RS na Londonskoj berzi od 300 miliona – istakao je da je to samoubilački akt.

Domazet: Avantura će imati teške posljedice po građane RS

"Ne zato što ja kao ekonomista iz FBiH nemam šta da govorim o RS, to je samoubilački akt, avantura koja će imati teške posljedice po građane u RS".

"RS je ušla u aranžman sa velikim troškovima, koji se izražavaju preko povećanih kamaata. Napravio sam komparaciju šta bi se ostvarilo da su išli na aranžman sa MMF ili čak sa domaćim bankama, a ne na Londonsku berzu. Ona će dovesti do troškova kamata od pet godina, iznosit će 71,25 mil eura. Da su išli na MMF – to bi bilo 22,5 mil eura. 48,75 mil eura su troškovi za kamate", izjavio je Domazet.

Ta avantura, kako ju je nazvao Domazet, na Londonskoj berzi, se dešava tri godine nakon Bečke. Prihvaćena je obaveza od 40 miliona eura kamate, a MMF bi uzeo 12.

"Iz ova dva izlaska – samoubilački su, lideri se hvale, imamo dodatnih 75 miliona eura kamata u narednih pet godina za RS. To je ekstremno neracionalno. Nije dobro javno upravljanje i to se ne može održati. To treba da bude razlog za temeljito preispitivanje razloga, motiva, intencija ovakvog zaduživanja koje ima niz drugih makroekonomskih vrijednosti", izjavio je Domazet.

Prema njegovom mišljenju, bolje je zaduživanje kod domaćih banaka, u domaćoj valuti, jer međunarodne berze podrazumijevaju stranu valutu i uključuje se faktor inostranog novca.

Da li će BiH stajati iza obaveza RS?

"Po zakonu, RS je morala da traži saglasnost Parlamentane skupštine za ovo zaduživanje. Čak ni tada to ne bi bio dug iza kojeg bi stajala BiH. Dva puta se to dešava. BiH nema nikakvih odgovornosti u vezi sa isplatom obveznica. Zaduženje entiteta ili distrikta neće biti državni dug i država neće imati nikakve obaveze u vezi sa tim dugom", pojasnio je Domazet, citirajuću da to stoji u članu 49. odgovarajućeg zakona.

PODIJELI:

TAGOVI:

#zaduživanje RS

#Anto Domazet

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti