"Standard" iz Prnjavora, koji proizvodi za IKEA-u, ulaže u energestku efikasnost

24.04.2021. 08:29 / Izvor: Akta.ba
'Standard' iz Prnjavora, koji proizvodi za IKEA-u, ulaže u energestku efikasnost

U fabrici namještaja Standard planom razvoja do 2025. godine namjeravaju da kupovinu električne energije obavljaju iz 100 odsto obnovljivih izvora.

Prnjavorski proizvođač namještaja Standard namjerava da ulaže u solarnu energiju i energetsku efikasnost prateći globalne trendove, ali i slijedeći svog glavnog partnera, švedsku IKEA-u za kojeg proizvodi furnirani i masivni namještaj.

Petogodišnji plan “Standarda” podrazumijeva povećanje energetske efikasnosti. Prateći trendove na globalnom nivou, smanjenje potrošnje je nešto čemu će ova fabrika da se okrene u budućnosti.

IKEA drži do visokih ekoloških standarda, pa poučeni tim primjerom u fabrici namještaja Standard planom razvoja do 2025. godine namjeravaju da kupovinu električne energije obavljaju iz 100 odsto obnovljivih izvora.

Da bi ovo bilo ostvareno čeka se usvajanje zakona koji će regulisati ovu oblast. Plan je i povećati energetsku efikasnost na način ulaganja u opremu i mašine kod kojih nema gubitaka u električnoj energiji, pa će viljuškari na dizel pogon biti zamjenjeni viljuškarima na električni pogon.

Iako ima do sada najviše zaposlenih, njih 412, fabrika namještaja se i dalje razvija, te je samim tim otvorena za novu radnu snagu.

Narudžbi je mnogo, a cilj je sve isporučiti na vrijeme brendu IKEA, koja otkupljuje gotovo sve što se u Prnjavoru proizvede.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti