ŠTA SE NAJVIŠE IZVOZILO

Ovo su najveći izvoznici iz Republike Srpske u 2022. godini

31.05.2023. 09:45 / Izvor: Akta.ba
alumina

Republika Srpska je za 11 mjeseci prošle godine ostvarila obim spoljnotrgovinske razmjene sa inostranstvom od 6,21 milijardi dolara.

Republika Srpska je za 11 mjeseci prošle godine ostvarila obim spoljnotrgovinske razmjene sa inostranstvom od 6,21 milijardi dolara, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 76,2 posto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Vrijednost ostvarenog izvoza bila je 2,68 milijardi dolara, što je povećanje za 9,8 posto.

Najveće učešće u izvozu Republika Srpska ostvaruje električnom energijom. Tako je u prošloj godini izvezeno električne energije u vrijednosti od 455 miliona KM, što je 8,4 odsto od ukupnog izvoza.

Kada je riječ o izvoznicima, dominiraju kompanije koje se bave metalskom industrijom, zatim naftne kompanije, te kompanije iz sektora drvne industrije, proizvodnje namještaja, ali i obuće.

Prema podacima Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge najveći izvoznik u Republici Srpskoj 2022. godine bila je kompanija Alumina d.o.o. Zvornik koja je ostvarila izvoz vrijedan veći od 364 miliona KM. 

To joj je omogućilo da bude prvi izvoznik u Republici Srpskoj, s obzirom da skoro cjelokupnu proizvodnju plasira na inostrano tržište.

U proizvodnom programu Alumine trenutno je 37 proizvoda, koje izvozi na pet kontinenata, u oko 50 država, sarađujući sa blizu 250 kupaca.

Zvornička Alumina je najveći izvoznik iz Republike Srpske nekoliko prethodnih godina, a prošle godine je ostvarila i rekordnu dobit od 26 miliona KM. 

Slijedi je MH "Elektroprivreda RS" MP a.d. Trebinje sa izvozom električne energije od 271,2 miliona KM, te na trećem mjestu Metalleghe Silicon d.o.o. Mrkonjic Grad  koja je od izvoza gvožđa i čelika ostvarila izvoz vrijedan 188,6 miliona KM.

Optima Grupa  d.o.o. Banja Luka zauzela je četvrto mjesto i prošle godine je ostvarila izvoz vrijedan 90,9 miliona KM, dok je Rafinerija nafte Brod a.d ostvarila izvoz vrijedan 62,1 milion KM.

TOP 20 najvećih izvoznika u Republici Srpskoj pogledajte u infografici

 

Članak nije dostupan za besplatno čitanje. Ukoliko želite pročitati članak kliknite za više opcija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Analize