Uprkos naredbi, i dalje kriju primanja zaposlenih

26.04.2021. 10:09 / Izvor: Nezavisne novine
Uprkos naredbi, i dalje kriju primanja zaposlenih

U 2020. godini svega 24,14 posto institucija objavilo je informaciju o ukupnim izdvajanjima za imenovana lica.

Iako je Vijeće ministara BiH još 2018. godine naložio svim institucijama u BiH da na svojim web-stranicama objavljuju plate zaposlenih i imenovanih lica, više od 75 posto institucija to nije uradilo.

"U 2020. godini svega 24,14 posto institucija objavilo je informaciju o ukupnim izdvajanjima za imenovana lica, rukovodeće državne službenike i zaposlene“, rekla je Vedrana Faladžić, viši stručni saradnik za odnose s javnošću u Kancelariji koordinatora za reformu javne uprave BiH.

Ističe da je prošle godine anketirano 58 institucija i da njih 75,86 posto nije objavilo plate zaposlenih i imenovanih, te da je u pripremi novi izvještaj za ovu godinu koji će uskoro biti objavljen.

Opravdanje institucija što ne objavljuju plate zaposlenih, kao i imenovanih lica, bilo je pozivanje na Zakon o zaštiti ličnih podataka, međutim Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH još ranije je rekla da u objavi plata zaposlenih nema ništa sporno te da se radi o javnom interesu.

"U tom smislu određene pojedinosti o zaposlenima u javnom sektoru podliježu većoj kontroli javnosti i oni ne mogu uživati zaštitu prava na privatnost u istoj mjeri kao zaposleni u privatnom sektoru“, rekli su ranije u Agenciji za zaštitu ličnih podataka.

Kako nezvanično saznajemo, ni ovo tumačenje Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH nije bilo dovoljno institucijama da idu u pravcu objavljivanja visine plata zaposlenih, zbog čega je krajem prošle godine inicirana izrada novog Zakona o slobodi pristupa informacijama u institucijama BiH.

Prema prednacrtu ovog zakona, institucije BiH biće u obavezi da na svojoj internet stranici objavljuju informacije o zaposlenima, koje uključuju ime i prezime, radno mjesto, kontakt podatke i iznos plate.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti