Cvijanović: Voditi računa o povećanju plata u privatnom sektoru

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Cvijanović: Voditi računa o povećanju plata u privatnom sektoru

Postoji prostor za povećanje najniže plate u Republici Srpskoj, jer je prošla kovid godina donijela više od 1,9 milijardi KM čiste neto dobiti poslodavcima.

02.05.2021. 13:11 / Izvor: SRNA

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da treba voditi računa da se uz povećanje plata u javnom sektoru u RS-u nađe mogućnost za rast plata u privatnom sektoru.

Nakon što je prisustvovala sjednici Predsjedništva Saveza sindikata Republike Srpske, Cvijanović je izrazila zadovoljstvo činjenicom da je Vlada najavila povećanje plata za određene sektore.

"Ostaje još da se uradi mnogo toga kada je riječ o disciplini, plaćanju, izmirenju obaveza prema radnicima i prema državi, što je kontinuiran proces", rekla je Cvijanović na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Cvijanović je rekla da je na sjednici bilo govora o ciljnim stvarima koje je postavio sindikat, a u vezi najavljenog povećanja plata, da se otklone određene nepravde.

"Raduje me činjenica da se vodi računa o onim radnicima koji imaju najniže plate i da se na svaki mogući način zajedno sa Vladom Republike Srpske vidi mogućnost na koji način da se premosti jedan takav problem", istakla je Cvijanović.

Ona je napomenula da Vlada RS-a pregovara, ali da je spremna ukoliko bude bilo potrebno u kapacitetu predsjednika Republike Srpske da da svoj doprinos.

"Mislim da je dobro da mi u suštini, bez obzira na neke različitosti, svi funkcionišemo kao jedan važan i veliki tim. Zahvaljujući tom timskom radu i socijalnom dijalogu kojeg smo imali, mi smo u vremenima koja su bila izuzetno teška i iza nas su, pronalazili načine da prebrodimo probleme i donosimo zakone, čak i Zakon o radu koji će se morati ponovo inovirati", podsjetila je Cvijanović.

Ona je rekla da su tada povećavane plate, ali da žele da se to nastavi, te da bude više reda i discipline, te izrazila zadovoljstvo činjenicom da postoji jak socijalni dijalog između Vlade Republike Srpske sa svim socijalnim partnerima.

"Savez sindikata Republike Srpske je uvijek imao jasno postavljene zahtjeve koji su bili realni. Možda nekada nisu odgovarali tom nekom momentu, ali u suštini zahtjevi su bili realni", rekla je Cvijanović.

Ona je podsjetila da je u vrijeme kada je bila predsjednica Vlade Republike Srpske bila u dobrim odnosima sa predstavnicima Saveza sindikata RS-a i kada se nisu slagali.

"Uvijek smo bili partneri da nađemo dobra i bolja riješenja za naše radnike i za našu Republiku Srpsku", istakla je ona.

Cvijanović je jučer svim radnicima u Republici Srpskoj čestitala 1. maj – Međunarodni praznik rada, uz želju da će iduće godine, nakon dvije godine obilježavanja praznika u vrijeme pandemije korona virusa, biti prilika da se ovaj važan praznik obilježi na neki drugi način.

Predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić rekla je da je danas najviše bilo riječi o povećanju plata svim radnicima u RS-u, a na prvom mjestu zdravstvnim radnicima koji nose teret pandemije, ali i zaposlenima u privredi, kao i u medijima.

Mišić je rekla da je vrlo izvjesno najavljeno povećanje plata radnicima u zdravstvu, MUP-u Republike Srpske, prosvjeti, kulturi, pravosuđu, izuzev sudijama, ističući da se pregovori koji počinju iduće sedmice moraju završiti do kraja maja izmjenama zakona i povećanjem plata.

"Koliko povećanje plata će biti i kako o tome će razgovarati resorni ministri i predsjednici granskih sindikata", istakla je Mišić.

Ona je napomenula da Savez sindikata Republike Srpske traži povećanje najniže plate koja trenutno iznosi 520 KM koja bi trebalo da bude 600 KM, a automatski će pogurati povećanje svih drugih plata u privredi Republike Srpske.

Prema njenim riječima, postoji prostor za povećanje najniže plate u Republici Srpskoj, jer je prošla kovid godina donijela više od 1,9 milijardi KM čiste neto dobiti poslodavcima.

U prvomajskoj poruci, Mišić je istakla da RS ima dobre, odgovorne i solidarne radnike koji su na svojim leđima iznijeli i nose teret pandemije virusa korona.

Imajući u vidu da je 2020. realni sektor u RS-u ostvario čistu neto dobit iznad 1,9 milijardi KM ili za 76 miliona KM više nego u 2019, kada nije bilo pandemije, ona je upitala zar ne treba poslodavci da budu solidarni i dio dobiti pretvore u povećanje plate radnicima.

Mišić je zaključila da svi u Republici Srpskoj moraju učiniti maksimum da se stvore bolji uslovi za rad i život i da ljudi ne odlaze, već da se gradi ekonomija i da na ovim prostorima žive naše porodice.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti