Otvoreno je više od 1000 novih radnih mjesta u poljoprivredi, izvoz utrostručen

12.05.2021. 13:47 / Izvor: Akta.ba
Otvoreno je više od 1000 novih radnih mjesta u poljoprivredi, izvoz utrostručen

Proizvođači koje je podržao FARMA projekt su udvostručili prodaju sa 670 miliona KM u 2015. na 1,32 milijarde KM u 2019.godini.

Prodaja i izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Bosne i Hercegovine su se više nego udvostručili tokom proteklih pet i pol godina zahvaljujući zajedničkim naporima vlade SAD-a i Švedske u razvoju sektora, izjavila je danas direktorica misije USAID-a, Nancy J. Eslick.

Eslick je posjetila lokalnog proizvođača sira iz Livna, Eko sir Puđa, kojem je Sweden/USAID FARMA II projekt dodjelio bespovratna razvojna sredstva. Bespovratna sredstva pomogla su kompaniji da razviju mreže od više od 200 mljekara, kooperanata, te da modernizuju tvornicu, poboljšaju kvalitet proizvoda i dobiju izvozne dozvole za EU.

"Eko sir Puđa jedan je od primjera gdje je kroz ciljanu pomoć podržano provođenje jasna vizija razvoja poslovanja, što je dovelo do toga da kompanija poveća broj kooperanata sa kojima radi i osigura im egzistenciju. Uz podršku USAID-a i Švedske, kompanija je povećala svoju proizvodnju i kvalitet proizvoda, te stavila nove proizvode na tržište i povećala prodaju i izvoz", rekla je Eslick.

"Kompanija sada također radi na poboljšava ambalaže i marketing, a njezin stalni razvoj ima pozitivan ekonomski uticaj na cijelu Livanjsku regiju."

Sweden/USAID FARMA II projekt vrijedan 17,75 milona američkih dolara završava svoje aktivnosti u zemlji. Radio je u pet sektora poljoprivrede, mljekarstvu, peradarstvu, te sktorima voća i povrća, meda i ljekovitog i aromatičnog bilja. Projekt je proveo 186 razvojnih grantova, podržao je rad više od 3.700 proizvođačkih organizacija i pružio je obuke za preko 19.000 ljudi iz privatnog i javnog sektora, od kojih su 37 odsto žene.

Projektne aktivnosti dovele su do reforme 31 relevantne politike, akreditacije jedanaest javnih ustanova i certificiranja 950 proizvođača u dobrim poljoprivrednim praksama i standardima sigurnosti hrane.

Kao rezultat, proizvođači koje je podržao FARMA projekt  su udvostručili prodaju sa 670 miliona KM u 2015. na 1,32 milijarde KM u 2019., dok je izvoz u istom razdoblju porastao tri i pol puta, sa 53 na 191 miliona KM. Ukupno je otvoreno 1,029 novih radnih mjesta.

"Sretni smo što je projekt FARMA II donio konkretne rezultate za hiljade poljoprivrednih proizvođača i domaćinstava diljem zemlje. Iako USAID smanjuje direktnu podršku razvoju poljoprivrede, on ostaje predan partner domaćim institucijama i EU koji će nastaviti graditi na njegovim postignućima", rekla je Eslick.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti