Kao država partner

BiH nagrađena zlatnim priznanjem na Međunarodnom sajmu gospodarstva Viroexpo

19.02.2023. 11:36 / Izvor: Akta.ba
Viroexpo

U Virovitici je jučer otvoren 26. Međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo.

U Virovitici je jučer otvoren 26. Međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo na kojemu je, u ime zemlje partnera ovogodišnjeg sajma, izaslanstvo Bosne i Hercegovine predvodio predsjednik Gospodarske komore Federacije BiH Marko Šantić.

Na više od 21 tisuću četvornih metara vanjskog i unutarnjeg izlagačkog prostora na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu gospodarstva u Virovitici predstavlja se više od 500 izlagača iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine koja je zemlja partner, zatim Slovenije, Mađarske, Slovačke, Srbije, Makedonije, Italije, Austrije i Azerbajdžana, priopćeno je iz Gospodarske komore FBiH.

Na pedeset četvornih metara štanda, Bosna i Hercegovina predstavila je, između ostalog, svoju turističku i gastro ponudu.

BiH su ove godine na sajmu predstavljali Turistički klaster Hercegovina, Visit Sarajevo, TORS, Una Sana klaster, TZ Bihać, AS Group, vinarije Čitluk i podrumi Andrija, Eko Puđa, Belgrad koje je uime svih komora u BiH okupila Gospodarska komora FBiH.

Štand BiH dobio je i prestižno zlatno priznajne u kategoriji veliki izlagač.

Sajam je otvorio predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, a svečanosti otvorenja nazočili su i ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović te ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić.

U hali Viroexpa uz domaćine, virovitičko-podravskog župana Igora Androvića i gradonačelnika Virovitice Ivice Kirina, na otvorenju su bili i europski zastupnici Karlo Ressler i Sunčana Glavak, petorica akreditiranih veleposlanika u Republici Hrvatskoj Qi Qianjin (Kina), Peter Susko (Slovačka), Gašper Dovžan (Slovenija), Anar Imanov (Azerbajdžan) i Altay Abibullayev (Kazahstan).

"Glavna tema Viroexpa je gospodarstvo, ali tu se naravno moramo nadovezati i na politiku jer ona mora zastupati gospodarstvo, odnosno uklanjati prepreke u poslovanju. Stoga je važna dvosmjerna komunikacija između svih sudionika vlasti, od državne do lokalne kako bi se dale jasne smjernice i prijedlozi za rješavanje problema na terenu", kazao je u svom obraćanju gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin.

Virovitičko-podravski župan Igor Andrović dugi niz godina je bio direktor Viroexpa, u vrijeme kada je sajam doživljavao najveću ekspanziju. Govoreći na otvorenju sajma, istaknuo je kako je sajam danas pitanje gospodarskog pretiža, gospodarski brend uz koji se vežu Virovitica i Virovitičko-podravska županija te pozornica na kojoj će izlagači predstaviti svoje proizvode i usluge.

Županija partner ovogodišnjeg sajma je Ličko-senjska, a nazočnima se na svečanosti otvorenja obratio ličko-senjski župan Ernest Petry poručivši izlagačima i organizatorima kako su ovdje donijeli rezultate rada svojih ruku, znoja, truda svojih obitelji.

Ovi puni štandovi i bogatstvo najrazličitijih proizvoda su, dodao je župan, prilog boljem razvoju.

BiH je po drugi put zemlja partner Viroexpa. Prvi put je to bilo 2009., a drugi put 2023. U njezino ime zahvalio je predsjednik Gospodarske komore Federacije Bosne i Hercegovine doc. dr. sc. Marko Šantić, koji je naglasio povezanost Hrvatske i BiH ne samo kroz graničnu povezanost, već i gospodarstvo, ali i izvrsnim rezultatima ostvarenima u vanjsko-trgovinskoj razmjeni te projektima prekogranične suradnje.

"Čestitam organizatorima ovog sajma na ponovo jednoj velebnoj, gospodarskoj manifestaciji. Kao komora već dugi niz godina vrlo intenzivno surađujemo s Hrvatskom gospodarskom komorom i uspješno radimo i zajedničke projekte prekogranične suradnje. Nadamo se i da ćemo kroz ovaj "sajam s dušom", Viroexpo, tu suradnju još i poboljšati", rekao je predsjednik Šantić.

Iznenadio je župana Igora Androvića i gradonačelnika Ivicu Kirina poveljom Lumia Mostariensia koju im je dodijelio kao zahvalu za dugogodišnju suradnju i doprinos u međuregionalnoj suradnji.

Šantić je zahvalio i premijeru Andreju Plenkoviću što je "sa svojim timom nesebično niz godina radio na promociji BiH kao prijateljske zemlje u Europi i svijetu te omogućio da danas BiH ima kandidacijski status koji će se kroz reforme koje slijede nastojati i opravdati".

Na kraju je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Anderej Plenković najavio tri strateške teme za Hrvatsku, kojima će se, kaže, baviti hrvatska Vlada - globalnu temu klimatskih promjena i energetske politike koje će biti spojene u zajedničku, a koja treba osigurati energetsku sigurnost i manje fosilnih goriva, potom digitalnu transformaciju u svim segmentima poslovnoga sektora, a kao posljednju, koju je nazvao "presudim pitanjem hrvatske budućnosti" najavio je demografsku revitalizaciju.

Sajam završava u nedjelju 19. veljače, navodi se u priopćenju Gospodarske komore FBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti