Dobri finansijski rezultati

Najveće bosanskohercegovačke mljekare u 2022. ostvarile značajnu dobit

29.07.2023. 09:01 / Izvor: Akta.ba
mljekare

Iz BiH je izvezeno mlijeka i mliječnih proizvoda u iznosu 112,9 miliona KM, što predstavlja rast od 21 posto.

Tržište mlijeka i mliječnih proizvoda u Bosni i Hercegovini uprkos svim izazovima s kojima se susreće bilježi jako dobre rezultate i vraća se na onaj nivo poslovanja od prije dvije godine.

Bh. izvoz mlijeka na tržište Evropske unije bilježi kontinuirano povećanje i u prošloj godini je dostigao gotovo 26 miliona KM, Bosna i Hercegovina i dalje najviše izvozi na tržište CEFTA-e, gdje je u prošloj godini izvezeno mlijeka i mliječnih proizvoda u vrijednosti 86,68 miliona KM, što je povećanje za 28 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Obim ukupne vanjskotrgovinske razmjene mlijeka i mliječnih proizvoda iznosio je 337 miliona KM u prošloj godini, od čega je udio uvoza u ukupnom prometu iznosio 66 posto, a izvoza oko 34 posto.

Iz BiH je izvezeno mlijeka i mliječnih proizvoda u iznosu 112,9 miliona KM, što predstavlja rast od 21 posto.

Na povećanje vrijednosti uvoza i izvoza utjecalo je povećanje uvoznih i izvoznih cijena mlijeka i mliječnih proizvoda.

Najznačajnije povećanje potrošačkih cijena je izraženo tokom prošle godine, kada je za kilogram maslaca bilo potrebno izdvojiti u prosjeku oko 28 KM, tvrdokornog sira oko 17 KM, kilogram margarina oko 6 KM i litru mlijeka oko 2 KM.

Proizvođači sirovog mlijeka su korisnici i poticajnih sredstava. Tokom 2022. godine isplaćen je 81 milion KM po osnovi premije za mlijeko, odnosno 8 miliona ili 11 posto više nego godinu ranije.

Kada je riječ o dobiti Akta.ba je napravila anlizu poslovanja TOP 10 mljekara BiH na osnovu dostavljenih finansijskih izvještaja u 2022. godini. Ovih deset mljekara skupa je ostvarilo  27.506.419,00 KM dobiti.

Prvu poziciju sa ostvarenih 5.348.273,00 KM zauzela je kompanija koja više od dva desetljeća posluje u BiH MEGGLE d.o.o. sa sjedištem u Posušje.

Sa nešto manje dobiti, na drugom mjestu je Mlijekoprodukt d.o.o. Kozarska Dubica kompanija koja posluje u sklopu Imleka iz Srbije sa 5.204.461,00 KM.

Zanimljivom je da je šesto mjesto u ovoj analizi zauzela Mljekara a.d. Aleksandrovac Laktaši koja je nastala izmještanjem onoga što je ostalo od nekadašnje banjalučke Mljekare koja je privatizovana. Ova kompanija sada posluje u okviru kompanije Mlijekoproduktu iz Kozarske Dubice, koja je kako smo gore naveli dio beogradskog Imleka.

U 2022. je imala 2.880.714,00 KM dobiti ali se ranije našla u našoj analizi kompanija iz RS-a koja bez radnika ostvaruju milionsku dobit.

U nastavku pogledajte cjelokupan pregled poslovanja TOP 10 mljekara u BiH na osnovu dobiti u 2022.

 


 

Članak nije dostupan za besplatno čitanje. Ukoliko želite pročitati članak kliknite za više opcija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Analize