Građani Sarajeva od uništenja spasili preko milion KM

20.05.2021. 13:10 / Izvor: Akta.ba
Građani Sarajeva od uništenja spasili preko milion KM

Kada se dobro organizujete, 24 sata je dovoljno vremena da otputujete na drugi kraj planete, pročitate knjigu ili usvojite neku novu vještinu.

Kada se dobro organizujete, 24 sata je dovoljno vremena da otputujete na drugi kraj planete, pročitate knjigu ili usvojite neku novu vještinu. No, znate li za šta su još dovoljna 24 sata? Za uništenje čak 3 miliona KM, koliko se procjenjuje da se u Bosni i Hercegovini “izgubi“ kroz dobro organizovanu korupciju i podmićivanje. Iz dana u dan, već decenijama, novac koji pripada svim stanovnicima BiH, uništava se pred njihovim očima. Upravo zbog toga, Regionalna antikorupcijska inicijativa (RAI) je odlučila da ovu pojavu, na koju su građani obično nijemi, plastično prikaže kroz 24-satni performans u prizemlju Sarajevo City Centra.

Tokom cjelodnevnog performansa, uništavanje novca je prikazano simbolično, dok se u stvarnosti on zaista uništava kroz korupciju, koja je svuda oko nas. Dešava se ispred naših očiju, ne pravi pauze i ne spava. Zato je performans smješten u transparentni okvir, prikazujući svima vidljiv, ali u isto vrijeme nedodirljiv proces. Nedodirljiv sve dok građani ne djeluju i ne dignu glas. Međutim, ovaj put su to i uradili tako što su aktivno učestvovali u performansu i odabrali da, pritiskom na taster, «sviraju kraj» korupciji, i svojim potezom su spasili preko milion i 200 hiljada KM. Novac s kojim se mogu napraviti ili rekonstruirati škole, edukativno-zabavni centri za mlade, ustanove za brigu o starima i nemoćnima, centri za djecu sa poteškoćama u razvoju… Možda će ovaj potez biti prvi u nizu koji će pokazati spremnost svih nas da sviramo kraj korupciji.

Sviraj kraj!dio je edukativno-informativne kampanje koju Regionalna antikorupcijska inicijativa realizira uz finansijsku podršku Evropske unije u okviru projekta “Prekinimo šutnju: Unapređenje politika i kulture prijavljivanja korupcije od strane zviždača na Zapadnom Balkanu i u Moldaviji”.U okviru projekta, RAI Sekretarijat radi na jačanju zakonodavnog i institucionalnog okvira za zaštitu zviždača, u skladu s novom Direktivom EU o njihovoj zaštiti.

"Održanim uličnim performansom smo željeli skrenuti pažnju na štetu koju korupcija nanosi našem društvu i na značajnu ulogu koju svaka osoba ima u borbi protiv korupcije. Procjenjuje se da u Bosni i Hercegovini korupcija svaki dan odnese 3 miliona KM, ali ovome je moguće “Svirati kraj!”, odlukom da ne učestvujemo u korupciji. Sugrađani i sugrađanke su pritiskom na taster ‘svirali kraj!’ i na taj način simbolično zaustavili korupciju i dalje uništavanje svog novca. Ova gesta je pokazala koliko novca zajedno možemo spasiti od uništavanja, onda kada ne prihvatimo da učestvujemo u korupciji. Na ovaj način, također, smo poslali poruku da smo uz zviždače – osobe koje prijavljivanjem korupcije donose hrabru i nesebičnu odluku, stavljajući sebe u službu javnog interesa", poručila je Elmerina Ahmetaj Hrelja, menadžerica projekta "Prekinimo šutnju".

Kako navode organizatori, svaka konvertibilna marka koja se spasi od uništavanja, može se i treba investirati u unapređenje kvalitete života onih kojima taj novac pripada – stanovnicima Bosne i Hercegovine. 

Regionalna antikorupcijska inicijativa (RAI)je jedinstvena međuvladina organizacija isključivo posvećena borbi protiv korupcije u Jugoistočnoj Evropi. RAI Sekretarijat radi na unapređenju regionalne saradnje i napora u borbi protiv korupcije osiguravajući zajedničku platformu za dijalog, razmjenu znanja i najboljih anti-koruptivnih praksi u Jugoistočnoj Evropi. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti