Oduzimanje ilegalno stečene imovine kompleksan, ali moguć proces

29.03.2018. 08:03 / Izvor: Fena
Oduzimanje ilegalno stečene imovine kompleksan, ali moguć proces

U Federaciji BiH prošle godine privremeno ili trajno oduzeta ilegalno stečena imovina u vrijednosti od 30 miliona KM.

Regionalna antikorupcijska inicijativa (RAI) i Savjet za individualna prava u Evropi (AIRE) u suradnji s Vladom Velike Britanije i OSCE-om okupila je jučer u Sarajevu predstavnike država regije, eksperte iz Italije i Ujedinjenog Kraljevstva na konferenciji o tome kako da se učinkovitije radi na oduzimanju ilegalno stečene imovine.    

Ambasador Velike Britanije u BiH Edward Ferguson novinarima je kazao da sudionici razgovaraju o dokumentu koje su izradile AIRE i RAI, a radi se o usporedbi situacije u različitim državama regije da bi se vidjelo na koji način se može biti učinkovitiji odnosno poboljšati rad u vezi s oduzimanjem ilegalno stečene imovine.    

On kaže da je ostvaren izvjestan napredak i navodi primjer FBiH, gdje je prošle godine privremeno ili trajno oduzeta ilegalno stečena imovina u vrijednosti od 30 miliona KM.

"Napretka ima, ali je jasno da se još mnogo toga treba uraditi. Proces je prilično kompliciran, kompleksan i dugo traje. Međutim, u FBiH smo imali pozitivan trend, tek se počelo raditi na oduzimanju ilegalno stečene imovine i već govorimo o 30 miliona KM što je ipak značajna suma. Da bi se stiglo do nekog nivoa gdje će to građani više primjećivati i shvatiti da se radi o sistematskom i funkcionalnom procesu potrebna je politička volja i podrška i da se više uradi u smislu jačanja kapaciteta za finansijske istrage. Da, mislim da je to moguće uraditi, a razmjena iskustava je važna za ostvarivanje još većeg napretka", naglasio je.

Ferguson kaže da će izvještaj poslužiti za izradu akcionog plana te da se vidi na koji način se može poboljšati ekspertiza, vještine, kapaciteti prvenstveno za vođenje finansijskih istraga u uredima tužilaštava, agencijama za provedbu zakona, na sudovima. Međutim, da bi se bilo kakav napredak ostvario ključno je, kaže on, postojanje političke volje.    

Menadžerica Programa za zapadni Balkan AIRE centra u Londonu Biljana Braithwaite precizirala je da se izvještaj odnosi na šest jurisdikcija zapadnog Balkana, a identificira regionalne trendove.

Nisu se, kaže, bavili nalazima koji su vezani za individualne države, nego su potražili zajedničke za sve njih i bit će im podloga za daljnje intervencije.

"Ti nalazi odnose se na nedostatke u efektivnoj implementaciji oduzimanja imovinske koristi stečene nezakonito. Identificirali smo konkretne oblasti u kojima je akcija potrebna, a to je jačanje kapaciteta, međunarodne suradnje kako u regiji tako i s trećim državama, bolje statistike koje bi omogućile da se trendovi prate (i prate na regionalnom nivou) te jačanje kapaciteta u implementaciji evropskih standarda na domaćem nivou", istaknula je.

Rukovodilac RAI sekretarijata Vladan Joksimović izrazio je zadovoljstvo što postoji volja u regiji za bavljenje pitanjem oduzimanja ilegalno stečene imovine.

"To je ušlo u plan rada naše organizacije koja obuhvata sve države iz jugoistočne Evrope, za period od tri godine (do 2020.). Ova studija je početak rada u toj oblasti. Trudili smo se da ne ističemo nikakve rezultate ili nedostatak rezultata u pojedinačnim jurisdikcijama, nego da probamo naći zajedničke imenitelje koji su od značaja za regiju i kako regionalno unaprijediti prije svega međunarodnu suradnju i možda staviti akcent na finansijske istrage", kazao je.

Regionalna konferencija službenog naziva "Jačanje saradnje na polju povrata imovine" dio je projekta "Borba protiv korupcije na zapadnom Balkanu  i jačanje regionalne suradnje na području povrata imovine", koji se provodi uz podršku Vlade Velike Britanije i OSCE-a. Taj projekt analizira efikasnost, učinkovitosti i poštivanja ljudskih prava u kaznenopravnim sistemima jugoistočne Evrope u vezi sa zapljenom i oduzimanjem sredstava stečenih kriminalnim aktivnostima.        

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti