Uskoro zakon o vinima koji će omogućiti veći izvoz

21.05.2021. 07:47 / Izvor: SRNA
Uskoro zakon o vinima koji će omogućiti veći izvoz

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac očekuje da će uskoro biti usvojen zakon o vinima u BiH, čiji je tekst gotovo usaglašen.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac očekuje da će uskoro biti usvojen zakon o vinima u BiH, čiji je tekst gotovo usaglašen, a omogućiće domaćim vinarima da zadrže evropsko tržište i da još više izvoze.

Košarac je ukazao na važnost da se uredi ova oblast jer u BiH postoji oko 70 proizvođača vina, a godišnja proizvodnja iznosi od 17 do 19 miliona litara.

Usvajanje zakona je, dodao je, jedan od uslova za povlačenje sredstava iz evropskih fondova namjenjenih za vinogradarstvo i proizvodnju vina, a vinarima će omogućiti da obezbijede nova tržišta i postojeća tržišta zaštite i zadrže.

Košarac je naveo da nacrt tog zakona skoro usaglašen i da ostaje da se sa entitetskim tijelima obave određene konsultacije poslije čega će se zakon u redovnoj proceduri uputiti na usvajanje.

"Na taj način ćemo omogućiti poštovanje evropskih standarda, zadržati tržište EU za naše proizvođače vina iz Republike Srpske i BiH", rekao je Košarac novinarima u Trebinju, poslije sastanka sa proizvođačima vina koji su se okupili na info-danu o temi "Usklađivanje regulativa sektora vinarstva u BiH sa relevantnom regulativom EU".  

Prema njegovim riječima, za 15 dana će biti održani sastanci sa entitetskim tijelima o tekstu tog zakona i kada budu dobijene odgovarajuće saglasnosti od njih, zakon će biti upućen Savjetu ministara. 

On je dodao da je kompletan proces i rad na pripremi tog zakona vođen transparentno, u saglasnosti sa svim nadležnim entiteskim tijelima i nadležnim udruženjima vinara iz Republike Srpske i BiH, a usvojeni su i stavovi akademske zajednice, kao i evropski stavovi i trendovi.

Govoreći o uvozu grožđa za proizvodnju vina u BiH, Košarac je rekao da treba pojačati kontrolu uvoza grožđa koje se koristi za tu namjenu.

On je rekao da postoji snažna podrška proizvođačima vina da zadrže tržište EU i da se otvore nova tržišta za njih za šta je potrebno njihovo veće prisustvo na sajmovima.

Direktor Podruma "Andrija" i predstavnik Radne grupe za izradu zakona o vinima Miro Ćorić rekao da su skoro pri kraju i da se mogu pridružiti Evropi i svijetu u toj oblasti.

"Jednoglasno smo se dogovorili jer nam je cilj da idemo u Evropu i da možemo raditi", naglasio je Ćorić koji, takođe, očekuje da će zakon uskoro biti usvojen. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti