Mitrović: Neće više biti problema s tranzitom kroz Hrvatsku

29.05.2021. 08:50 / Izvor: Avaz.ba
Mitrović: Neće više biti problema s tranzitom kroz Hrvatsku

Ministar komunikacija i prometa BiH, Vojin Mitrović je izjavio da neće više biti problema s tranzitom kroz Hrvatsku.

Postignut je sporazum s Hrvatskom, bh. kamioni se ponovo mogu nesmetano kretati preko graničnih prijelaza Ivanica - Gornji Brgat, Velika Kladuša - Maljevac, Brčko - Gunja, Strmica - Strmica i Osoje - Vinjani Gornji, potvrdio je za ministar komunikacija i prometa BiH Vojin Mitrović, piše Dnevni avaz.

Mitrović pojašnjava da je do skoro trodnevnog zastoja prometa došlo zbog nesklada između pravilnika koji definira ceste kojima se odvija tranzitni promet roba preko teritorije Republike Hrvatske i ugovora između BiH i Hrvatske, koji je potpisan 2013. godine.

"Ugovorom iz 2013. definirano je, između ostalog, da ovih pet spornih graničnih prijelaza bude za transport i robe i putnika. Problem je nastao onog trenutka kad je odluka iz 2008. godine stupila na snagu, a njom je bilo predviđeno da preko tih prijelaza nema tranzita robe i putnika.", istakao je Mitrović.

Dodao je da pravilnik Hrvatske nije definirao državne ceste kojima se vrši tranzit preko spomenutih graničnih prijelaza, i pored činjenice da su oni definirani ugovorom iz 2013. godine.

"Postoji odgovornost i naše, ali i hrvatske strane. Stupio sam u kontakt s hrvatskim kolegom, ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem, ukazao mu na ova dešavanja i došli smo do zaključka da njihov pravilnik iz 2008. nije u skladu s ugovorom iz 2013.", pojasnio je Mitrović.

Prema njegovim riječima, i Butković je svjestan da su napravljene velike štete prijevoznicima, ali i privredi Bosne i Hercegovine.

"Kriza je potrajala samo nekoliko dana i uz razumijevanje Butkovića je otklonjena. Šteta je nastala i ne možemo to popraviti, ali u narednom periodu više neće biti smetnji kad je riječ o tranzitu roba. To je posebno bitno jer ide ljetna sezona i ne trebamo stvarati nove probleme.", poručio je Mitrović.

Mitrović kaže da je problem riješen samo trenutno.

"Kako bi se prevazišao u potpunosti, dogovorili smo se da će Ministarstvo komunikacija i prometa BiH uputiti inicijativu Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Hrvatske i da će pravilnik koji se odnosi na ovih pet prijelaza biti izmijenjen, odnosno da će se u njega dodati autoceste koje spajaju prijelaze s cestama kojima se vrši tranzit preko teritorije Hrvatske.", naveo je Mitrović.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti