CIGRE BiH - Spremno dočekati investitore

31.05.2021. 09:03 / Izvor: Fena
CIGRE BiH - Spremno dočekati investitore

Potrebno je donijeti i nove šeme podsticaja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

Proizvodnja električne energije za vlastite potrebe u Bosni i Hercegovini postaje sve interesantnija za tradicionalne ali i nove investitore koje, prema mišljenju ovdašnjih elektroenergetičara, treba spremno dočekati.

U Bosanskohercegovačkom komitetu Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme smatraju da „prohodnost u ishođenju dozvola za distribuirane elektrane nije na potrebnom nivou“ i to je povod da se u najskorije vrijeme organizuje okrugli sto na kojem će u vezi sa time biti razmotreno stanje i predloženi naredni koraci.

O tome će biti riječi i na sjednci Upravnog odbora CIGRE BiH koja je zakazana za danas u Sarajevu.

"Inicijativa za održavanje ovog skupa došla je iz našeg Studijskog komiteta za tržište električne energije i regulaciju, a između ostalog motivisana je činjenicom da se u narednom periodu može očekivati masovniji odziv investitora. Uz to, potrebno je donijeti i nove šeme podsticaja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora na čijem se korištenju sve više insistira", izjavio je predsjednik Bosanskohercegovačkog komiteta CIGRE Edhem Bičakčić.

Upravni odbor će na sjednici razmotriti obaveze i aktivnosti u vezi sa učešćem bosanskohercegovačkih elektroenergetičara na Dvanaestim danima Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauke čije je održavanje planirano u periodu od 24. do 27. juna u Mostaru. Na dnevnom redu je i analiza priprema i organizacije 15. Savjetovanja CIGRE BiH ove jeseni u Neumu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti