Đapo o izvještaju Ureda za reviziju: Novac smo podijelili kako je trebalo

03.06.2021. 13:49 / Izvor: Fena
Đapo o izvještaju Ureda za reviziju: Novac smo podijelili kako je trebalo

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo rekla je da su iz tog ministarstva podijelili finansijsku pomoć privrednim subjektima onako kako je trebalo.

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo izjavila je danas da je to ministarstvo, kao jedan od implementatora Uredbe o interventnim mjerama za podršku ugroženim sektorima privrede Federacije BiH u okolnostima pandemije Covid-19, privrednim subjektima dodijelilo sredstva prema kriterijama kako je i trebalo.

Navedena uredba je bila predmet revizije koju je izvršio Ured za reviziju institucija Federacije BiH.

"Sve smo uradili kako je trebalo 60 posto na osnovu prometa iz 2019. godine, a ostali dio na osnovu zaposlenih radnika", kazala je Đapo.

Cilj Uredbe  je osiguranje podrške likvidnosti najugroženijim sektorima/djelatnostima, očuvanje radnih mjesta, te osiguranje hitno potrebne podrške i održavanje konkurentnosti u izvozno orijentisanim sektorima.

Smatra da se sa paušalnim izvještajem glavnog revizora Ureda Dževada Nekića nanosi šteta ne samo ministarstvu i stručnim službama već i privrednicima koji se tu spominju jer se u izvještaju navodi da je ministarstvo podijelilo sredstva neregistrovanim kompanijama.

"Prema zakonu o registraciji privredna društva odnosno prodružnice  ne mogu se upisati u sudski registar ukoliko je njihova kompanija u tom gradu. Tako recimo Karpe Diem, koji ima zaštitarsku kompaniju ima i hotel i nas interesira samo hotel, hotel ima ID broj, a Porezna uprava Federacije prati promet na fiskalnim kasama, kao i broj uposlenih preko tog ID broja. Isto je tako i za hotel Holiwod koji je 2019. godine samo PDV-a uplatio tri miliona u budžet. Tako da spominjanje toga samo pokazuje koliko Ured za reviziju ne zna usku legislativu. Kriterij je bio broj uposlenih 30. septembra i pad prometa u odnosu na 2019. godinu. Tvrdim da smo sredstva dodijelili po kriterijima", rekla je Đapo.

Revizorski izvještaj trebao se voditi po tome da li je Ministarstvo uradilo po navedenoj Uredbi ili nije.

"Od Ureda za reviziju zatražili smo da daju odgovor na naše primjedbe koje smo poslali", dodala je Đapo.   

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti