Stvoreni uslovi za prekategorizaciju GP Novi Grad – Dvor

09.06.2021. 08:24 / Izvor: Akta.ba
Stvoreni uslovi za prekategorizaciju GP Novi Grad – Dvor

Prekategorizacija graničnog prelaza Novi Grad – Dvor u kategoriju graničnog prelaza za transport roba koje ne podliježu inspekcijskom nadzoru, omogućila bi lakši promet robe.

Prekategorizacija graničnog prelaza Novi Grad – Dvor u kategoriju graničnog prelaza za transport roba koje ne podliježu inspekcijskom nadzoru, omogućila bi lakši promet robe i olakšala poslovanje privrednim subjektima sa područja prijedorskog regiona i Unsko-sanskog kantona.

Ovo je istaknuto na sastanku predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Zorana Tegeltije i načelnika opštine Novi Grad Miroslava Drljače.

Sastanku su prisustvovali i ministar komunikacija i transporta BiH Vojin Mitrović i predsjednik Mješovite komisije za praćenje provođenja Ugovora o granici između BiH i Hrvatske Božo Zovko.

Granični prelaz Novi Grad – Dvor imao je kategoriju graničnog prelaza za transport robe sve do 2013. godine.

"Tokom sastanka konstatovano je da su stvoreni tehnički uslovi za prekategorizaciju graničnog prelaza, kao i da ne postoji nijedno otvoreno pitanje između BiH i Hrvatske po ovom pitanju", navodi se u saopštenju.

Takođe, dogovoreno je i da će Mješovita komisija za praćenje provođenja Ugovora o granici između BiH i Hrvatske na sastanku u drugoj polovini juna razgovarati o ovom zahtjevu.

Načelnik opštine Novi Grad izrazio je zahvalnost predsjedavajućem Savjeta ministara, ministru komunikacija i transporta BiH, kao i predsjedniku Mješovite komisije za praćenje provođenja Ugovora o granici između BiH i Hrvatske, na pomoći u rješavanju ovog pitanja koje je od velikog značaja za građane i privredne subjekte Novog Grada i regiona.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti