Sattler: U BiH trenutno imamo 15 projekata vrijednosti 250 miliona eura

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Sattler: U BiH trenutno imamo 15 projekata vrijednosti 250 miliona eura

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler rekao je danas da je u našoj zemlji trenutno u toku 15 infrastrukturnih projekata EU u vrijednosti od 250 miliona eura koji su osigurani kroz nepovratna sredstva.

15.06.2021. 11:37 / Izvor: N1

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler rekao je danas da je u našoj zemlji trenutno u toku 15 infrastrukturnih projekata EU u vrijednosti od 250 miliona eura koji su osigurani kroz nepovratna sredstva.

Kako je kazao šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler, njegov zadatak je jasan, a to je približvanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji.

Sattler se danas u Brčkom sastao sa ministrom komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine Vojinom Mitrovićem i ministrom mora, transporta i infrastrukture Hrvatske Olegom Butkovićem, a u prisustvu gradonačelnika Brčko distrikta Eseda Kadrića. Kako je istakao Satller, danas nisu razgovarali samo o "filozofskim aspektima" nego o praktičnoj realizaciji projekata.

"Zadovoljstvo mi je što sam prisustvovao ovom sastanku gdje smo razgovarali na brojne teme. U fokusu su bili rješavanje pitanja oko mostova i dalje povezivanje BiH sa Hrvatskom, odnosno sa EU. S tim o vezi smo razgovarali o mostovima Gradiška i Svilaj. Postoji spremnost za otvaranje mosta Svilaj u toku ljetnih mjeseci ove godine, a u cijelosti bi trebao da bude spreman za otvaranje i most Gradiška u maju 2022. godine", istakao je.

Kazao je i da što se tiče EU, oni će nastaviti sa pružanjem podrške našoj zemlji.

"Zahvaljujući značajnoj finansijskoj podršci koju je osigurala EU, bez nje ne bi bilo moguće raditi na realizaciji ovih projekata. Trenutno u BiH imamo oko 15 ključnih infrastrukturnih projekata koji su u toku i ukupne vrijednosti od preko 250 miliona eura koji su osigurani kroz grantove. To su značajna sredstva koja će omogućiti da se ide dalje i nastavi prema planu", dodao je Sattler.

Šef Delegacije EU u BiH se zahvalio vlastima Brčko distrikta, koji su, kako je naveo, protekle dvije godine pokazali da je saradnja itekako moguća i da mogu poslužiti kao primjer drugima.

"Jedan od uspješnih pokazatelja jeste i Zakon o mirnom okupljanju koji je u skladu sa evropskim standardima. Ovo su dobri primjeri koji pokazuju da kroz zajednički rad možemo ostvariti neke od zacrtanih ciljeva", rekao je.

Kazao je i da će se otvoriti radovi na rekonstrukciji Luke Brčko, koja je značajna ne samo za građane Brčkog, već i za ekonomiju BiH i turizam.

PODIJELI:
TAGOVI:

Johann Sattler

Brčko distrikt

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti