Samo bh. kupac može riješiti deficit od sedam milijardi KM

16.06.2021. 12:54 / Izvor: Fena
Samo bh. kupac može riješiti deficit od sedam milijardi KM

Privredna komora Federacije Bosne i Hercegovine i Privredna komora Zeničko-dobojskog kantona ozvaničili su početak promotivnih ljetnih akcija "Kupujmo domaće – gradimo BiH".

Privredna komora Federacije Bosne i Hercegovine i Privredna komora Zeničko-dobojskog kantona ozvaničili su početak promotivnih ljetnih akcija "Kupujmo domaće – gradimo BiH" i "Kupujmo domaće – posjećujmo lokalno"i na području tog kantona. 

Potpredsjednik PKFBiH Mirsad Jašarspahić istakao je danas na press-konferenciji u Zenici kako su proteklih godina, u više navrata, pokušavali sa nadležnim institucijama da, finalizacijom izgradnje infrastrukture kvaliteta, osiguraju ambijent "da granice BiH ne budu tako porozne kada je u pitanju uvoz, vrlo često i sumnjivih proizvoda koji su konkurencija kvalitetnim domaćim proizvodima".

A da, pritom, domaće kompanije budu "prohodne" i za izvoz svojih proizvoda. Podaci su, podvlači, zbilja obeshrabrujući te da nisu zadovoljni ni reakcijom institucija.

"Možda se, našim aktivnostima proteklih godina, smanjuje deficit. Ali, kada vam kažem da je u protekloj godini, BiH u vanjskotrgovinskoj razmjeni ostvarila više od sedam milijardi KM deficita, to je još uvijek cifra od koje vam se zanesvijesti", upozorio je Jašarspahić.

Osjetljivost bh. ekonomije i ovisnost o uvoznim lobijima, podvlači Jašarspahić, najbolje se pokazala prošle, pandemijske godine. Prošle su godine, napominje, započeli kampanju o važnosti kupovine domaćih proizvoda.

"Objašnjavali smo, u svojim istupima, koliko to novaca ostane u BiH, kada svako od nas potroši 10, 100 KM...da kupi domaći proizvod, a koliko odlazi izvan, ukoliko kupimo strani proizvod; koristimo uslugu stranog dobavljača", kazao je Jašarspahić.

Svi, naglašava, moramo postati "drskiji" te "isprovocirati" kupce koji u tržnim centrima kupuju uvozni, umjesto domaći proizvod.

"Rješenje je u nama, jer bosanskohercegovački kupac može riješiti ovaj problem sedam milijardi deficita iz prošle godine. Da je svjestan da, kupovinom domaćeg proizvoda, samo tada utiče na ukupan razvoj društva; samo tada daje novac u bh. škole, puteve, bolnice...

Nema, niko, pravo od nas da prigovori išta za zdravstvo, saobraćaj, gužve, školstvo...ni za bilo šta drugo, ukoliko je u korpi koju nosi proizvod stranog proizvođača. To je suština naše kampanje. Nećemo promijeniti društvo, dok se samo ne promijenimo. Rješenje je u nama", poručio je Jašarspahić.

Najavio je da će nastaviti, u kontinuitetu, promovirati bh. proizvođače i proizvode te da su u tom cilju u postupku zaštite i dva brenda "BH Quality" i "Izvorno domaće", koji će biti dodjeljivani kompaniajma koje ispunjavaju uslove za njegovo dobijanje.

Predsjednica OK ZDK Diana Babić napomenula je kako osnovni indikatori privrednog razvoja, a posebno spoljno-trgovinske razmjene,"govore da je BiH u nezavidnom ekonomskom položaju".

"Istina, isti ti indikatori, za zadnjih tri mjeseca ove godine komparirajući ih sa podacima za isti period 2020. godine, imaju blagi trend rasta. To je ono što je ohrabrujuće.

Tu je ZDK u prednosti, sa svojih 115 posto pokrivenosti uvoza – izvozom. Sa zadovoljstvom moram najaviti da ZDK ponovo ima lidersku poziciju u participaciji izvoza u FBiH- sa 23,3 posto", istakla je Babić.

ZDK je, kao regija, napomenula je Babić, lider i u participaciji u izvozu države BiH.

"Sve to nije dovoljno za prosperitet i ekonomski rast i razvoj, jer, samo analize iz prošle godine, govore da smo uvozili tri puta više prehrambenih proizvoda nego smo izvozili.

Upravo nas zato raduje ova, današnja manifestacija, koja u fokusu ima promociju domaćih proizvoda i potencijala domaćih kompanija, kako bi podigli svijest kupaca o benefitima kupovine domaćih proizvoda", kazala je Babić.

ZDK, ističe, ima sve predispozicije za daljnju ekspanziju kompanija prerađivačko-prehrambenog sektora, koji su danas u fokusu.

"Mi imamo respektabilne kompanije. Samo krenimo od AS grupacije; kompanije Ovako...Tako da, sa zadovoljstvom mogu reći da ti kapaciteti obećavaju mnogo, ako još uzmemo u obzir pogodnosti i poljoprivrednog zemljišta, zdravih voda i mogućnosti unaprijeđenja i proširenja eko-organske proizvodnje na ovom kantonu", istakla je Babić.

U cilju samoodrživosti domaće proizvodnje, unaprijeđenja konkurentnosti i proizvoda i kompanija iz ZDK-a, FBiH i države BiH, podvukla je, potrebno je osvijestiti kupce.

Brend menadžerica kompanije "Vispak" iz Visokog Lejla Mehica - Kadrić istakla je kako se rado odazivaju ovakvim projektima, koji su i u planu poslovanja te kompanije, koja i sam organizira ovakve vidove promocije.

"Jako je važno probuditi svijest građana o važnosti kupovine domaćih proizvoda. Krajnje je vrijeme da se naš potrošač probudi, krajnje je vrijeme da vidi šta to sadrži njegova potrošačka korpa, odnosno njegova korpa namirnica, da se posveti jačanju naše države i privrede te da ostvarimo bolju budućnost svih nas", istakla je Mehica-Kadrić.

Napominje kako cijene i uvažavaju mišljenje potrošača te da, u skladu s tim, nastoje da kontinuirano poboljšavaju i kvalitet paletu svojih proizvoda.

Generalni direktor Mesne industrije "Ovako grupacije" - "Akova group" iz Visokog Jasmin Spahić pohvalio je ovu kampanju, jer "kao ekonomija i društvo moramo da u prvi stvar stavimo proizvodnju". I to, ističe, domaću proizvodnju, koja "obezbjeđuje finansijsku stabilnost države i konkurentnost na stranim tržištima".

"Proizvodnja je osnovni stub svakog društva. Mi, kao kompanija "Ovako", zapošljavamo više od 1.000 zaposlenika i jedna smo od najvećih kompanija u proizvodnji i preradi mesa. Ono na čemu insistiramo, jeste kvalitet. Nama je kvalitet na prvom mjestu.

"Akova grupacija" je jedina kompanija koja je dobila EU certifikat za izvoz svježeg pilećeg mesa, kao i za izvoz prerađevina", podvukao je Spahić, koji je istakao kako su do tih certifikata došli kroz sedmogodišnji proces provjera.

Mada su, zbog pandemije koronavirusa, od aprila do juna prošle godine, imali problema s nabavkom hrane za tov pilića, ali nisu smanjivali proizvodnju te su ispoštovali sve obaveze prema kupcima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti