Mostar: Požar sve više odnosi šumski fond, najčešći krivac je ljudski faktor

30.06.2021. 08:08 / Izvor: BHRT
Mostar: Požar sve više odnosi šumski fond, najčešći krivac je ljudski faktor

Tokom ljetnih mjeseci, tradicionalno, stanovništvo u Hercegovini suočava se i bori sa visokim temperaturama, ali i požarima.

Tokom ljetnih mjeseci, tradicionalno, stanovništvo u Hercegovini suočava se i bori sa visokim temperaturama, ali i požarima. Problem je što nerijetko gori na nepristupačnom terenu, a u najviše slučajeva krivac je ljudski faktor.

Profesionalna vatrogasna brigada Mostar tokom godine u prosjeku bilježi oko hiljadu intervencija. Najveći broj u julu i augustu, kada uslijed visokih temperatura i uglavnom nemara građana dolazi do požara koji su u minulim godinama bili uzrok ogromnih šteta.

"Mi već imamo u posljednjih par dana po 12 intervencija dnevno. Očekuje nas sad vjerovatno burno ljeto, po ovim vrućinama. Apelirali bismo na građane koji izađu van i roštiljaju, služeći se otvorenim plamenom, da to saniraju kada pođu kućama, da ne bismo došli u situacije u kojima bi vatrogasci trebali djelovati," kazao je zamjenik komandira PVJ Mostar Dragan Velagić.

Upravo je ljudski nemar čest uzrok, a za brojne velike požare u godinama iza nas osnovano se sumnja da su podmetnuti.

"Imamo nesavjesne ljude koji pale korov i druge stvari na obradivim površinama. Ne poklanjaju dovoljan nadzor i tada se desi – čim požar zahvati šumu to je već katastrofa. Imamo slučaj u Mostaru prije tri godine gdje smo identificirali osobu koja je podmetala požar. Postupili smo sukladno zakonskim propisima i podnijeli izvješće o počinjenom kaznenom djelu nadležnom Tužiteljstvu," rekao je glasnogovornik MUP-a HNK Ljudevit Marić.

I ove godine, Vatrogasna brigada Mostar za gašenja u ljetnim mjesecima angažovat će vatrogasce – sezonce, što će biti dovoljno da se premosti ljeto i odgovori svim izazovima.

"Mi smo tražili deset sezonaca. Hoće li to biti taj broj ili će on biti veći ili manji zavisit će od finansijskih sredstava," istakao je zamjenik komandira PVJ Mostar Dragan Velagić.

Osim za plaćanje sezonskih radnika, u kontinuitetu se ulaže i u opremu. Vatrogasci kažu – nedovoljno. Najveći problem predstavlja zastarjelost vozila neophodnih za kvalitetne i pravovremene intervencije.

Situcija bi o ovom pitanju bila bolja, da ne postoje administrativne prepreke koje su često razlog dužih čekanja na nove rekvizite za rad.

"Prvo navalno vozilo je Dajc koje je staro kao i ja, 1964. je godište. Drugo navalno vozilo je Mercedes – 1966. godište, a iz nekog sela u Hrvatskoj smo dobili jedno navalno auto – Fap, koje nije valjalo selu, a sada služi Profesionalnoj vatrogasnoj jedinici u Mostaru. Nemamo ni auto-ljestve, nemamo hemijsko vozilo, nemamo navalnih vozila… Ne daj Bože da gori soliter ili 10. sprat – mi nemamo ništa", rekako je vatrogasac Šemsudin Čomor.

Vatrogascima prilikom gašenja redovno pomažu Oružane snage Bosne i Hercegovine, a prošle godine je pomogla i Vlada Crne Gore, ustupivši letjelice namijenjene za gašenje na nepristupačnim terenima.

Broj požara u Hercegovini dijelom zavisi i od vremenskih prilika ili bolje reći od učestalosti padavina. Ipak za ljeto bez ili sa manje požara nužna je svijest građana, pa zbog toga još jedan apel – budite savjesni i ne doprinosite širenju požara.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti