Brzi voz od Sarajeva do Hadžića trebao bi smanjiti gradske gužve

30.06.2021. 08:18 / Izvor: N1
Brzi voz od Sarajeva do Hadžića trebao bi smanjiti gradske gužve

Brzim vozom od Sarajeva do Hadžića, zamisao koja će do kraja jula, kako uvjerava resorni Kantonalni ministar biti realizirana s ciljem integracija Željeznica FBiH u gradski saobraćaj.

Brzim vozom od Sarajeva do Hadžića, zamisao koja će do kraja jula, kako uvjerava resorni Kantonalni ministar biti realizirana s ciljem integracija Željeznica FBiH u gradski saobraćaj, a radi rasterećenja i smanjenja gradskih gužvi.

Vožnja bi trebala trajati 25 minuta, toliko u prosjeku traje vožnja brzim vozom do Hadžića, na relaciji Sarajevo – Čapljina, za koji se, ilustracije radi, odlučila naša ekipa. Ljeto je, vrijeme godišnjih odmora i raspusta, sa izrazito povoljnom epidemiološkom situacijom koji mnogi koriste za putovanje prema jugu

U ugodnost uvjerili su se i drugi putnici, kao i naša ekipa.

Cijena karata u prvoj klasi je šest, a u drugoj klasi 4,7 KM. Pokretanjem linije brzog voza cijena bi bila daleko povoljnija od aktuelne, a putovanje bi se umjesto dosadašnjih 90 i više minuta skratilo na 25, uvjerava resorni kantonalni ministar.

"Radi se o novom namjenskom vozu, ne o postojećim linijama koje već imamo. U naredne dvije sedmice ćemo definisati broj kretanja, odnosno broj polazaka, cijenu karte, važenje kupona. Ono što mogu odmah potvrditi jeste da će cijena karte biti povoljnija nego što je sada kada kupujete dvije karte. U fazi smo razrade da vidimo da pokušamo omogućiti prije svega kategorijama koje kanton sufinansira, da i oni mogu biti korisnici te linije bez dodatnih nadoknada", kazao je Adnan Šteta, ministar saobraćaja KS.

Ideju su pozdravili i anketirani građani na ulicama Hadžića

Nova linija brzog voza do Hadžića trebala bi rasteretiti gradski saobraćaj, naročito kada počne rekonstrukcija tramvajske pruge na dionici Ilidža – Nedžarići.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti