Jajce, Travnik i Fojnica najatraktivnije turističke destinacije u SBK-u

04.07.2021. 10:18 / Izvor: Fena
Jajce, Travnik i Fojnica najatraktivnije turističke destinacije u SBK-u

Matošević je kazao da nisu registrirani dolasci i noćenja u smještajima fizičkih osoba.

Najposjećenije turističke destinacije u Srednjobosanskom kantonu ovoga ljeta su Jajce, Travnik i Fojnica, izjavio je Feni direktor Turističke zajednice SBK-a Miroslav Matošević, dodavši kako je u lipnju evidentirano 13.656 noćenja u hotelskom smještaju.

Matošević je kazao da nisu registrirani dolasci i noćenja u smještajima fizičkih osoba.

"Tako da, prema našoj procjeni, možemo govoriti o 20-ak tisuća noćenja na prostoru SBK-a tijekom lipnja", kazao je Matošević.

Prevladavaju domaći gosti, a među turistima iz inozemstva u lipnju je najviše bilo turista iz zemalja Arapskog poluotoka, odnosno iz Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Po brojnosti, kako je kazao Matošević, slijede gosti iz Hrvatske, Srbije i Njemačke.

"Trenutno se najveće aktivnosti odvijaju na području općina Jajce, Fojnica i Travnik, odnosno planine Vlašić, koji pored ostvarenih boravaka imaju i veliki broj jednodnevnih turista i najraznovrsnije vanpansionske sadržaje i programe. U proteklim godinama se na ovim destinacijama dosta ulagalo u sportske terene i pripreme sportaša, programe unaprjeđenja zdravlja, zipline, vožnju brodicama, biciklizam i planinarenje, što evidentno daje učinka u atraktivnosti turističkih destinacija i povećanju konkurentnosti  u odnosu na druge destinacije u BiH", kazao je Matošević.

Zabilježeno je i značajno povećanje turističkih aktivnosti u domenu sportskog turizma, osobito na Vlašiću, koji je, kako je naveo, postao nezaobilazna destinacija priprema sportaša

Kao i svake ljetne turističke sezone, atraktivne su i turističke destinacije sa razvijenim aqua parkovima, kao što su Fojnica i Vitez, te prirodnim kupalištima na jezerima, poput onih u Jajcu.

Uslijed pandemije koronavirusa, najviše odstupanja u odnosu na ranije godine vidljivo je u manjem broju organiziranih turističkih manifestacija na području SBK-a.

"Pored manifestacija evidentno je i znatno manje aktivnosti iz domena poslovnog turizma i organizacije različitih seminara, poslovnih sastanaka, konferencija. Naravno da je ključni razlog pandemija covida-a 19 i zahtjevne mjere pri održavanju takvih manifestacija", dodao je Matošević.

U Turističkoj zajednici SBK-a ističu da su, uz najznačajnije turističke destinacije, vidljivi i pozitivni pomaci u turističkim aktivnostima na području općina Vitez i Bugojno.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti