Usvojen Prijedlog zakona o budžeta institucija BiH za 2021. godinu

07.07.2021. 11:21 / Izvor: SRNA
Usvojen Prijedlog zakona o budžeta institucija BiH za 2021. godinu

U martu ove godine Predsjedništvo BiH vratilo je Savjetu ministara budžet na doradu, a novi prijedlog budžeta Predsjedništvo je utvrdilo 24. juna.

Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici, u prvoj komisijskoj fazi, usvojila je Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2021. godinu, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH.

Predsjedavajući Komisije Predrag Kožul rekao je da će se učiniti sve da se budžet za ovu godinu usvoji do kraja jula.

Kolegijum doma će se sastati i ubrzati proceduru da se ne bi ostavljao prostor manipulacijama jer je već isteklo pola godine, a budžet još nije usvojen”, rekao je Kožul.

U vezi s ovim prijedlogom zakona, Komisija je usvojila zaključak kojim se Savjet ministara zadužuje da, u skladu sa planiranim sredstvima u budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2021. godinu, prilikom donošenja odluka o korištenju sredstava sa pozicije rezervisanja – sredstva za borbu protiv pandemije virusa korona, izdvoji dio sredstava za izgradnju nove zgrade Doma zdravlja u Bihaću koja je oštećena usljed zemljotresa u Hrvatskoj krajem 2020. godine.

Budžet institucija BiH u dva navrata se našao pred Predsjedništvom BiH kao predlagačem.

U martu ove godine Predsjedništvo BiH vratilo je Savjetu ministara budžet na doradu, a novi prijedlog budžeta Predsjedništvo je utvrdilo 24. juna.

Predsjedništvo BiH je na telefonskoj sjednici prihvatilo ovaj dokument onako kako ga je predložio Savjet ministara.

U budžetu su predviđena i sredstva za pomoć u borbi protiv pandemije virusa korona.

Jedan od zaključaka Predsjedništva BiH je da Savjet ministara iznađe način da obezbijedi sredstva za povećanje plata policijskim službenicima zaposlenim u policijskim agencijama BiH i vojnicima u Oružanim snagama BiH.

Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2021. godinu naći će se u Parlamentarnoj skupštini BiH koja treba da ga usvoji kako bi stupio na snagu.

Na današnjoj sjednici komisije, u prvoj komisijskoj fazi usvojen je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o akcizama u BiH, čiji je predlagač Savjet ministara.

Članovi Komisije podržali su poslaničku inicijativu Vlatka Glavaša koji povodom istorijskog uspjeha košarkašica BiH i plasmana u četvrtfinale Eurobasketa, predlažem nadležnom ministarstvu i Savjetu ministara da ovaj uspjeh adekvatno nagradi.

Komisija je usvojila Konsolidovani godišnji izvještaj o sistemu finansijskog upravljanja i kontrole u institucijama BiH za 2020. godinu, čiji je podnosilac Ministarstvo finansija i trezora.

Usvojen je i Godišnji konsolidovani izvještaj unutrašnje revizije za 2020. godinu, čiji je podnosilac Ministarstvo finansija i trezora u Savjetu ministara.

Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma usvojila je i Izvještaj o radu Savjeta ministara za prošlu godinu u dijelu nadležnosti ove Komisije, Ministarstva finansija i trezora, Uprave za indirektno oporezivanje, Agencije za javne nabavke BiH.

Usvojen je i Izvještaj o radu Kancelarije za razmatranje žalbi BiH za prošlu godinu.

Komisija je k znanju primila Informaciju o raspodjeli i korišćenju sredstava tekuće budžetske rezerve za period januar-decembar 2020. godine, čiji je podnosilac Ministarstvo finansija i trezora u Savjetu ministara.

K znanju je primljena i Informacija o raspodjeli i korišćenju sredstava tekuće rezerve dodijeljenih za saniranje ekonomskih šteta za period januar-decembar 2020. godine, čiji je podnosilac Ministarstvo finansija i trezora u Savjetu ministara.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti